„Ovogodišnju Noć muzeja u Pakracu koja će biti održana 26. siječnja od 18 sati posvećujemo obrtima i obrtnicima potaknuti činjenicom kako se ove godine obilježava 200 godina od osnivanja Mješovitog ceha u Pakracu. U ovoj muzejskoj noći otvoriti ćemo izložbu o obrtu i obrtnicima u Pakracu koji su desetljećima bili pravi stupovi razvoja grada te nositelji društvenog i kulturnog života. Pripremili smo za svakoga ponešto, izložbu, edukativne radionice za djecu, prezentaciju starih obrta, prezentaciju ponovnog otiskivanja majstorskog lista pakračkih obrtnika, a sve popraćeno dobrom glazbom i lokalnom gastronomijom“, doznajemo od Jelene Hihlik, kustosice pakračkog muzeja.

Izložbu „Majstori, alati i stari zanati“ posvećenu 200-toj godišnjici organiziranog obrtništva u Pakracu i Lipiku, građani će moći razgledati narednih mjesec dana, a iz muzeja pozivaju sve one koji imaju bilo kakvom materijala na tu temu i voljni su ga ustupiti na korištenje da to učine u vrijeme dok je izložba postavljena.

Nacionalna tema „Brže, više, jače… citius, altius, fortius …“

Recimo i to da je tema ovogodišnje noći muzeja na nacionalnoj razini „Brže, više, jače… citius, altius, fortius …“ sportskog karaktera i potaknuta činjenicom kako se u isto vrijeme održava i Europsko rukometno prvenstvo u Zagrebu. I za ovu prigodu u pakračkom Muzeju pripremaju adekvatan sadržaj pa će posjetitelji moći pogledati virtualnu izložbu o sportskom životu gradova Pakraca i Lipika , a u sklopu muzeja bit će opremljen i sportski muzejski navijački kutak gdje će biti organizirani prijenosi rukometnih polufinalnih utakmica koje će se igrati te večeri. Muzej će za sve posjetitelje biti otvoren od 18 pa sve do 1 sat iza ponoći, a ulaz je slobodan!

 

PROGRAM:

18.00 – 19.00 Svečano otvorenje izložbe/Majstori, alati i stari zanati“/  šetnja kroz 200 godina povijesti organiziranog obrtništva u Pakracu i Lipiku

18.00 – 23.00  Prezentacija lončarskog obrta/ Lončarstvo Val

18.30 – 23.00  Brija u muzeju / Lepka, stric i netijak

19.00 - 20.00  RukoTvornice/ edukativne radionice za djecu

18.00 – 22.00 Sportski muzejski kutak/ prijenos polufinalnih utakmica Europskog rukometnog prvenstva 2018.

20.00 -21.00 Brže, više, jače…citius, altius, fortius… /virtualna izložba o povijesti pakračkog sporta

21.00 – 22.00  Prezentacija tiskanja Majstorskog lista pakračkih obrtnika, bakroreza s početka 18.stoljeća  -  početak obilježavanja 2018. kao Europske godine kulturne

baštine

22.00 - 1.00  Samo dobra glazba!/ glazbeni program iznenađenja

Već tradicionalno, sve posjetitelje u ovoj najdužoj muzejskoj noći očekuje i zagrijavanje uz kuhano vino, craft pivo i slastice izrađene po staroj recepturi, a svi zainteresirani će moći razgledati i Muzej ratne i vojne povijesti u Staroj gradskoj vijećnici.