Bučje, mjesto u kojem je za vrijeme Domovinskog rata strahote doživjelo više od tri stotine zarobljenika, a sudbina njih dvadeset i dvoje i danas je nepoznata, bilo je u utorak 16. siječnja mjesto komemorativnog skupa povodom 26. godišnjice razmjene zarobljenika logora Bučje koja se dogodila 1992. godine na pakračkoj Gavrinici.

Pred kapelom sv. Antuna na Bučju, uz preživjele logoraše okupili su se i brojni uzvanici predvođeni izaslanstvima jedinica lokalne i regionalne samouprave od Siska do Osijeka, kao i predstavnici raznih udruga braniteljske i stradalničke populacije. Nisu izostala niti izaslanstva HV i MUP-a, a poseban izaslanik predsjednice Republike Hrvatske ove je godine bio Ante Deur, njezin savjetnik za braniteljsku populaciju. Ispred ministarstva branitelja na komemorativnom skupu nazočio je Neven Kržić, izaslanik resornog ministra Tome Medveda, dok su u ime ministarstva obrane počast odali brigadir Milan Ćorak i pukovnik Miroslav Zelenika.

Nakon polaganja vijenaca i zajedničke svete mise koju je vodio lipički župnik Jozo Zorić skupu se obratila bivša logorašica, lipičanka Zlata Kranjčić, podsjećajući tom prilikom na strahote proživljene za ratnih dana, ali i ističući nezadovoljstvo hrvatskom vlasti koja nedovoljno valorizira civilne žrtve rata.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je u emotivnom istupu rekla da se nitko ne smije povući pred optužbama da se previše priča o Domovinskom ratu, kao i o logoru Bučje, jer drži, da se dovoljno o tome pričalo možda bi danas bili pronađeni barem neki od posmrtnih ostataka dvadeset i dvije nestale osobe.

„Istinu treba prenositi i dalje. Ponosna sam na Pakrac i Lipik koji se iz godine u godinu trude održati priču o Domovinskom ratu i pridaju dostojnu pažnju gotovo svim važnim ratnim obljetnicima. Štoviše, mislim da je došlo vrijeme da se ti ratni dani ukoriče, vremenski odmak nudi priliku za realan pogled na sva ratna djelovanja koja moraju sutra imati svoje mjesto u knjizi u kojoj će biti objedinjena svjedočanstva slavnih dana“, rekla je Blažević.

Županijsko izaslanstvo predvodio je župan Alojz Tomašević. Govoreći osvrnuo se na tragediju nestalih soba čija je sudbina još nepoznata te još jednom pozvao one koji možda nešto znaju da se obrate institucijama kako bi pakao neizvjesnosti njihove rodbine priveli kraju. Dodao je da će inzistirati na uspostavi medalje Zapadna Slavonija koja će se dodjeljivati za ostvarene zasluge u stvaranju Hrvatske. Tijekom govora obratio se i prisutnoj mlađoj populaciji koja je organizirano iz pakračke škole došla na ovu komemoraciju. Poručio im je da postoji samo jedna istina o Domovinskom ratu kao što postoji i samo jednu domovina te pozvao: „ostanite i opstanite ovdje, svoji na svome, u ime svojih očeva, djedova i tisućgodišnjeg sna o imanju hrvatske domovine“.

Prigodnim riječima skupu se još obratila i Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice Udruga hrvatskih civilnih stradalnika. Ona je naglasila da je zatočenika i obitelji sve manje te da iz godinu u godinu, a sada počinje već 27. godina, traži odgovor na pitanje kako je moguće da se do danas nisu pronašli počinitelji zločina te izrazila bojazan da će oni u ovom slučaju izmaći pravdi.

U ime ministra hrvatskih branitelja govorio je Nenad Kržić, a Ante Deur, u svojstvu posebnog izaslanika predsjednice Republike Hrvatske ovom je prilikom rekao da je Hrvatska dosanjani san ranijih generacija te da se ni na koji način ne smije dopustiti omalovažavanje i vrijeđanje institucije Domovinskog rata i hrvatske države navodeći kao primjer „Ministarstvo ljubavi“, kontroverzni film o udovicama hrvatskih branitelja.

Kao i svake godine u povodu ove komemoracije Duško Štrbac i prijatelji su tradicionalno istrčali maraton od Pakraca do Bučja.