banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Podravka Koprivnica i Ministarstva hrvatskih potpisali su jesenas Sporazum o suradnji na temu ugovaranju proizvodnje i otkupa voća, povrća i žitarica koje proizvode zadruge hrvatskih branitelja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva čiji su nositelji ili članovi obitelji hrvatski branitelji, kao i svi drugi potencijalni ili zainteresirani poljoprivredni proizvođači.
Ciljevi sporazuma su danas prezentirani zainteresiranima u pakračkoj gradskoj vijećnici. Stručni zaposlenici Podravke Branko Tušek i Goran Kovačić istaknuli su da je njihov cilj rast domaće poljoprivredne proizvodnje i smanjivanje uvoza namirnice za njihovu prehrambenu proizvodnju, dok stručnjaci iz Ministarstva Dalibor Bajči i Zvonko Beljo su naglasili da tako žele zaposliti ili osigurati dodatne prihode braniteljima, članovima njihovih obitelji i ostaloj populaciji.
To konkretno u praksi znači da Podravka s poljoprivrednim proizvođačima, ili još bolje udruženima u zadruge, u ožujku sklapa ugovore o otkupu njihovih poljoprivrednih viškova, poglavito voća, povrća i pšenice pri čemu definiraju asortiman, rokove plaćanja, otkupnu cijenu. Podravka, kako je istaknuo B. Tušek u preradi koristi oko 200 proizvoda primarne poljoprivredne proizvodnje pri čemu ne može za većinu osigurati dovoljno sirovina u Hrvatskoj. Tako joj u ovoj godini treba oko 30.000 tona pšenice, 600 tona šljiva, 500 tona jabuka, 10.000 tona paprike za ajvar, oko tisuću tona krastavaca, 90 tona feferona, 12.000 tona rajčice, 85 tona graha, kao i cikle, patlidžana pri čemu ta proizvodnja iz godine u godinu raste, a nakon 2020. godine kada izgrade sušaru za povrće, trebat će im mrkve, paštrnjaka i celera. Ovisno o kvaliteti pšenicu plaća 3 lipe više od trenutne tržišne cijene. Ostale cijene su poznate: 2,70 kuna za kilogram paprike za ajvar, 1,5 kunu za kg patlidžana, 0,90 kuna za kg cikle, između jedne i sedam kn za kg krastavaca (ovisno o veličini), te između 4 i 7 kn za kilogram feferona. Osim toga Podravka po sklopljenom ugovoru nudi analizu tla i sjemena, stalni stručni nadzor, kreditiranje u repromaterijalu, otkup bez posrednike i plaćanje u roku od 30 dana pri čemu se cijene odnose na dostavljenu robe u njihove tvornice u Koprivnici, Križevcima i Varaždinu.


Stručni zaposlenici iz Ministarstva su naglasili da na ove cijene proizvođači ostvaruju i standardne državne poticaje, za početak proizvodnje mogu koristiti razne domaće i fondove EU kao i sredstva s kojima raspolaže Ministarstvo hrvatskih branitelja namijenjenih poticanju razvoja braniteljskih zadruga.
U raspravi Marko Martinelli, koji je zapazio da prezentaciji nije prisustvovao niti jedan veći voćarski ili vrtlarki proizvođač s ovog kraja, je kao problem istaknuo nepostojanje bilo kakve zadruge što je odnosilo na problem isporuke donje granice količina određenog asortimana, jer kako su rekli stručnjaci iz Podravke, oni su spremni otkupiti i najmanju količini ako ju je proizvođač spreman dovesti u tvornicu što je povezano s troškovima.
Drago Marter je primijetio da su oko Pakraca brojni hektari državnog zapuštenog poljoprivrednog zemljišta koji bi se promjenom zakona uskoro trebao ustupiti zainteresiranim proizvođačima pa je pozvao Grad da u tome uzme u obzir cijene krčenja tog zemljišta založivši se da najam bude jedna kuna po hektaru.
Vlado Eck je skrenuo pažnju na problem nedovoljne definiranosti dodatnog rada umirovljenih hrvatskih branitelja koji to treba definirati tako da se ne dovodi u sumnju tko smije dodatno raditi, a tko ne.
U ime Grada Pakraca dogradonačelnik Marijan Širac se zahvalio gostima na stručnoj prezentaciji te pozvao sve zainteresirane, bili oni na tribini ili ne, da sve dodatne informacije potraže u gradskoj upravi.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić