Od danas prijepodne Pakrac ima novi  veliki trgovački centar. Riječ je o prodajnom prostoru tvrtke „Metalko“ d.o.o. Pakrac koji se prostire na oko tisuću četvornih metara zatvorenog prodajnog prostora, isto toliko skladišnog prostora, upravnom djelu tvrtke te ogromnom dvorištu s asfaltiranim parkiralištem i drugim pratećim prostorima koji se nalazi u Gundulićevoj ulici tik iznad prodajnog centra KTC-a.

Tvrtka „Metalko“ u njemu je objedinila svoj prodajni asortiman iz tri dosadašnje trgovine, takozvane željezarije, te  boje i lakova u središtu grada (pokraj autobusnog kolodvora) i građevinskog materijala (na Krndiji) dopunivši ga dodatnim sličnim asortimanom.

Svečanosti otvorenja, upriličenoj prijepodne, osim brojnih dobavljača, kolega iz Udruženja obrtnika, poslovnih partnera, gospodarstvenika,  čelništva Grada nazočilo je i više stotina građana pa je  prerastao u pučku veselicu pod šatorom praćen besplatnom hranom i pićem te glazbom.

U službenom dijelu predstavljajući tvrtku istaknuto je da ju je osnova Zdenko Ružička 1992. godine i brzo je prerasla u najveći regionalni gospodarski čimbenik specijaliziran za sakupljanje i primarnu preradu raznog sekundarnog otpada, najviše metalnog porijekla koji se izvozio u  inozemstvo u 98 posto količina. Gospodarske prilike u Hrvatskoj zahtijevale su prilagodbu pa je 1999. godine trgovačko društvo i paralelno pokrenut obrt uveo i djelatnost trgovine artiklima izravno povezanim s preradom metalne sirovine, raznih vrsta ručnih i strojnih alata, željeza i željezne galanterije, zaštitne opreme i sličnog koji se s vremenom proširivao asortiman i prodajni prostor povećavajući zaposlenost na 17 u trgovačkom društvu, odnosno 13 u obrtu.  Rezultat svega je ovaj novo ustanovljeni ogromni trgovački centar koji asortimanom i organizacijom podsjeća na „Bauhaus“  koji je nastao na prostoru koji je tvrtka kupila u prosincu 2016. godine u stečajnom postupku „Manive“ i  u veljači iduće godine počela s njegovom adaptacijom za današnju namjenu.

Upravo zbog toga je, govoreći na svečanosti otvaranja, Zdenko Ružička, osnivač i direktor „Metalka“, među prvima zahvalio „Manivi“ i Željku Ražovu, smatrajući da time nastavlja njegov uspješan put koji je prekinut „bez ispaljenog metka“. U  prigodnoj zahvali nije zaboravio zaposlenike, dobavljače, poslovne partnere, Grad Pakrac,  ali niti sugrađane kupce kojima je u povodu ovog otvorenja i proširenja poslovanja najavio dodatnih 5 posto popusta na sav asortiman koje će ostvariti odricanjem od svog udjela u konačnoj cijeni proizvoda.

Istovremeno Ružička je najavio da ovim otvaranjem postepeno počinje u tvrtki proces prenošenja upravljanja sa sebe i supruge Snježane  na kćer Jasminu i sina Roberta.

Čast da simbolično prerežu vrpcu pripala je, unatoč „muškom karakteru asortimana“ ženama: supruzi Snježani, kćeri Jasmini i  gradonačelnici Anamariji Blažević koja je govoreći prije toga istaknula da Grad Pakrac će podržati svakog poduzetnika koji uspostavlja poslovanje ili širi dosadašnje na području Pakraca i nikada joj neće biti žao što se je lokalne samouprave odrekla 140.000 kuna komunalnog doprinosa koliko je trebalo biti uplaćeno u povodu izgradnje ovog objekta. Ona je najavila da će za dva tjedna objaviti nove mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Grada Pakraca te pozvale sve poduzetnike i potencijalne poduzetnike da su u svom gospodarskom razvoju ugledaju na obitelj Ružička.

Novi prodajni centar je blagoslovio pakrački župnik msgr. Matija Juraković.

Novi prodajni centar će s radom započeti od ponedjeljka, a istovremeno će privremeno biti zatvorene dosadašnje dvije trgovine pokraj autobusnog kolodvora, do razvoja nove poduzetničke ideje, kako je rekao Ružička.

.