Iz godine  u godinu blagdan Božića dobiva nove prizvuke. Uz njegovu izvornu poruku pridružuju se drugi sadržaji, koji neprimjetno mogu zasjeniti ono što je bitno. Za nas kršćane, Božić sadrži govor o Bogu i čovjeku, poruku o Božjoj ljubavi prema stvorenom. Otkriva nam tajnu o Bogu i objašnjava smisao našeg života.

Božić je blagdan ne samo u crkvi, nego i na ulici. Blagdan je svih kršćana pa i onih koji nisu „gorljivi“ vjernici. Svatko mu se na svoj način veseli i svi ga na svoj način slave kao najdraži blagdan. U novije vrijeme u našoj sredini i u našem životu sve više maha zauzima „potrošački Božić“. Trgovački centri nas mame da kupujemo što više i tako sudjelujemo u potrošnji. U vijestima se nas informira kolika će potrošnja biti tijekom blagdanskog vremena. Kao da nam se želi poručiti što više trošimo, imat ćemo radosniji Božić. Međutim Božić prožet vjerom ne može biti sveden na potrošnju. Vjernicima Božić mora biti svetkovina malenih, blagdan Spasitelja svijeta, koji je na zemlju došao kao dijete. Božić je svetkovina Božje blizine, zauzetosti Boga za nas, za naš svijet i život. U Isusu Bog nam je postao blizak da je sišao do dna naše naravi, da je osnaži i uvede u božanski svijet.

Božić nam očituje duboku istinu o čovjekovom dostojanstvu. U Kristu, otkrivamo dostojanstvo svojeg vjerničkog poziva.  Ako je Bog postao čovjekom, isplati se biti čovjek – istinski čovjek. Isplati se boriti za istinu i pravdu, za pobjedu dobra u nama i oko nas. Ako je Bog postao čovjekom, svako je ljudsko biće, svaki od nas dostojan je Božje ljubavi. Bog voli svakoga od nas te je predao svoga Sina da ne hodim više u tami, nego prigrlim svjetlo života, opredijelim se za dobro. Bog je sišao s neba da bi svako ljudsko stvorenje, svako od nas mogao uzići na nebo, doći Bogu i imati udjela u Božjem svijetu i životu. Isus je došao na svijet kao siromah, da postaneš dijete Božje. Uzeo je ljudsku narav, da ti postane sličan, da se sjedini s tobom, da te spasi i usreći. Znameniti je svetac sv. Augustin  svojevremeno upitao svoje suvremenike, a sada i nas Što vrijedi da se Krist rodio od Marije u Betlehemu, ako se po vjeri nije rodio u tvojoj duši, u tvome srcu?

Nije dovoljno Kristovo tjelesno rođenje, koje se zbilo prije gotovo 2000 godina u Betlehemu. Za svakog istinskog vjernika je nužno prihvaćanje tog velikog otajstva po vjeri. U tom duhu svim čitateljima Pakračkog lista neka je sretan i blagoslovljen Božić – blagdan Božje ljubavi prema svim ljudima, a u novoj godini obilje zdravlja i Božjeg blagoslova.