banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Započeli su radovi na dvije zgrade u Pakracu (Matica hrvatske 13 i 13a) i jednoj Lipiku iz ovojesenskog ciklusa energetske obnove stambenih zgrada koje financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti,  Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU, a tek nešto malo vlasnici.

Zdravko Vostri, direktor Komunalca koji kao upravitelj zgradama koordinira ove aktivnosti očekuje da će do kraja godine započeti obnova ili biti bar poznati izvođači radova i na  preostalih 17 pakračkih i pet lipičkih zgrada koje su ušle u ovaj program Fonda, a za vlasnike je jako bitno da su ušle i u program sufinanciranja Ministarstva jer će njima ostati za platiti, ovisno o veličini zgradi i  stana te pričuve, tek nekoliko tisuća kuna.  Radi toga neće biti niti potrebno dizati bankarski kredit što pojednostavljuje i skraćuje proceduru ugovaranja izvođenja radova.

Kod zgrada kod kojih nije počela obnova je u tijeku izbor izvođača pri čemu za zgrade čija obnova iziskuje manje od milijun kuna stanari sami pregovaraju s potencijalnim izvođačima dok one skuplje to rade putem javnih natječaja. S obzirom na veliki obim posla koji mora biti obavljen tijekom iduće godine Vostri se pribojava da, posebice za veće zgrade, neće biti dovoljno izvođača. Domaće tvrtka su u neposrednim dogovorima s vlasnicima uglavnom već popunili kapacitete pa  se neće upuštati u natječaje, tako da će uspjeh natječaja ovisiti o vanjskim tvrtkama. Otuda kod Vostrija i taj strah.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić