banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Uobičajena akcija MUP-a u ovo doba godine nazvana „Mir i dobro“ za cilj ima povećati opću sigurnost građana tijekom nadolazećih blagdana, a naročito će se odnositi na upotrebu pirotehničkih sredstava, upozoravaju putem medija službe Ministarstva unutarnjih poslova.

U letku tiskanom u tu svrhu upozoravaju roditelje da svako peto pirotehničko sredstvo se ne aktivira odmah te ih pozivaju da upozoravaju djecu da se ne igraju nepoznatim predmetima, obrate pozornost na mjesta njihova okupljanja, provjere što djeca nose u školskim torbama i posjeduju u policama i ladicama, a naročito da razgovaraju s  djecom o  njihovim opasanostima.

Djecu pozivaju da ne prilaze nepoznatim predmetima i ne primaju poklone od nepoznatih osoba te o svemu tome izvijeste roditelje

U cilju opće sigurnosti policija će  kontrolirati način prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava kako to predviđa zakon koji zabranjuje prodaju bilo kakve pirotehnike osobama mlađim od 14 godina, dok pirotehnička sredstva iz druge i treće kategorije (leteći artikli, vatrometi, topovski udari i slično) je dopuštena prodaja samo od 15. prosinca do 1. siječnja  osobama starijim od 18 godina, a njihova upotreba dozvoljena je samo u vanjskim prostorima i na mjestima gdje nema masovnog okupljanja od 27. prosinca do  2. siječnja.

Predviđene zakonske kazne za nepridržavanje ovih odredbi  su novčane između jedne i 15 tisuća kuna, a neovlaštena upotreba vatrenog oružja, raketa, eksploziva i zapaljivih tvari može biti kažnjena i zatvorskom kaznom do 30 dana.

Kako kažu u MUP-u, uz sve mjere opreza najbolja je preventiva nekorištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić