banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Oko 220 osoba svih uzrasta iz Zagreba, Bjelovara, Senja, Čazme, Đurđenovca, Lipika i Pakraca danas sudjeluje na 22. memorijalnom planinarskom pohodu „Fokina staza“.

Planinarsko društvo Psunj Pakrac od 1996. godine organizator je ovog najmasovnijeg zimskog planinarskog pohoda u ovom dijelu Hrvatske u znak sjećanja na svog predratnog člana Marijana Kulhavija Foku koji je zajedno s bjelovarskim braniteljima Ivanom Bedekovićem, Antom Ćurićem, Franjom Gašparom, Draženom Hudecom, Željkom Novoselom i Darko Perošem poginuo u četničkoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine u sjevernim pakračkim vinogradima.

Pohod je krenuo u 10 sati s glavnog gradskog trga, stalnom stazom kroz istočne pakračke vinograde, a prva okrepna stanica je bila već tradicionalno kod kapele sv. Roka na imanju Blanke i Srećka Brusa  gdje su počašćeni toplim napitcima i domaćim mesnim specijalitetima.

Na mjestu pogibije, kod spomen obilježja minutom šutnje, paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca u ime Grada Pakraca i PD „Psunja“ odana je počast braniteljima.

Nakon što je Zoran Milaković, predsjednik PD Psunj, svim sudionicima zahvalio na odazivu unatoč nepogodnom vremenu i u ime Grada Pakraca to isto je učinio Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća, zahvalivši Društvu na dugogodišnjoj organizaciji pohoda, ali i svim učesnicima koji na taj način održavaju sjećanje na Pakračanina Foku i poginule Bjelovarčane što ovu manifestaciju čini drugačijim od uobičajenih planinarskih pohoda, čime se na poseban način obilježava ova domoljubna žrtva koji su ovi ljudi dali za neovisnost Hrvatske, ali i prenosi značaj Pakraca u Domovinskom ratu.

Pohod je nastavljen uobičajenom kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa do planinarskog doma Omanovac gdje će ih čekati topli čaj dobrodošlice i planinarski grah. Nakon ručka, planinarsko druženje nastavlja se uz živu muziku, a organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati.

Kao i ranijih godina,  od 9 do 10 sati, sudionici su mogli besplatno pogledati stalni postav Muzeja vojne i ratne povijesti te na štandu PD „Psunj“ kupiti prigodne suvenire.

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić