banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Tradicionalni memorijalni planinarski pohod „Fokinom stazom 1991“  ove godine će biti održan subotu 16. prosinca. Pohod u organizaciji Planinarskog društva „Psunj“  se održava po 22. put  u znak sjećanja na Domovinski rat i pogibiju bjelovarskih  branitelja – Ivana Bedekovića, Antu Čurića, Franju Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela, Darka Peroša  i Pakračana Marijana Kulhavija Foku po kojem pohod nosi i ime, a koji su poginuli u istočnim pakračkim vinogradima u četničkoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine.

Kao i ranijih godina,  od 9 do 10 sati, sudionici mogu besplatno pogledati stalni postav Muzeja vojne i ratne povijesti te obaviti prijavu sudjelovanja na informativnom štandu PD „Psunj“.

Polazak je u 10 sati s Trgu bana Josipa Jelačića i kreće se  uhodanom trasom prema istoku grada. Iznad crkvice Svetog Roka simpatizer planinara, naš sugrađanin Srećko Brus sa svojim prijateljima i ove će godine pod trijemom svoje kuće sudionike pohoda počastiti toplim okrepljujućim napitcima i slavonskim mesnatim prerađevinama.

Na kraju Ulice Sveti Rok, kod spomen–obilježja braniteljima, položit će vijence, zapaliti svijeće i odati počast uz prisjećanje na Domovinski rat.

Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima nastavit će se pješačenje do planinarskog doma Omanovac uz topli čaj dobrodošlice i planinarski grah po cijeni od 25 kuna. Nakon ručka, planinarsko druženje nastavlja se uz živu muziku, piše u dopisu Zoran Milaković, predsjednik PD Psunj.

Kao i uvijek pakrački planinari u ponudi će imati prodaju raznih suvenira i propagandnih planinarskih materijala.

Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati.

Lani je u pohodu bilo više od 300 polaznika iz 32 planinarska društva, od čega i tri Slovenca, a u najboljim godinama je bilo čak i do 400 planinara.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić