banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Ovogodišnji proračun Grada Pakraca umjesto planiranih 27,2 milijuna kuna iznosit će nešto više od 32 milijuna (+18 posto), a potrošit će se 31 umjesto planiranih 25,7 milijuna kuna. Ovako veliko proračunsko povećanje je posljedica  povećanja stavke „Pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar opće države“. Konkretno je riječ o sedam milijuna kuna s kojima  u ovoj godini sufinancira Fond za zaštitu  okoliša i energetsku učinkovitost sanaciju odlagalište otpada „Crkvište“ na Krndiji. Unatoč ovolikoj realizaciji ovogodišnjeg proračuna iznad plana, gradska kasa u 2018. godini planirana je u iznosu od 28,5 milijuna kuna, odlučili su pakrački gradski vijećnici na sinoćnjoj sjednici.

Osim proračuna vijećnici su donijeli odluke po kojima će se od iduće godine po prvi put  poticati zapošljavanje liječnika i njihovog ostanka u Pakracu te poticati zapošljavanje i razvoja poduzetništava na području Grada Pakraca.

Osim ovih dugoročnih odluka, specifičnost ove sjednice je što su se vijećnici  SDP po prvi put nakon osam godina postavili oporbeno i nisu glasali za tri od ove četiri najvažnije točke sinoćnje sjednice, tako da po prvi put nakon desetak godina pakrački proračun za narednu godinu nije podržan od oporbe.

Kumulirani dug milijun kuna

Obrazlažući potrebu da se ovogodišnji proračun rebalansira na više za bezmalo pet milijuna kuna gradonačelnica Anamarija Blažević, osim zadovoljstva, istaknula je da nije iznenađena ovakvim rezultatom, ali toliki iznos nije htjela predložiti u startu jer bi ga oporba smatrala predizbornim. Pored toga nije beznačajno da će ukupni proračunski dug na kraju godine iznositi oko milijun kuna, ili za tri milijuna kuna manje nego na početku godine, pri čemu je i on u većoj mjeri knjigovodstvenog karaktera, rekla je gradonačelnica.

I vijećnici su u kratkoj raspravi istaknuli zadovoljstvo činjenicom da pakrački proračun iz godine u godinu raste tako da je on usvojen jednoglasno.

No to nije bio slučaj i s proračunskim planom za 2018. godinu.

Predlagatelj (gradonačelnica) je u startu rekla da je riječ o takozvanom konzervativnom proračunu sa socijalnim elementima i u odnosu na nekoliko minuta ranije rebalansirani proračun nije ga htjela dizati na tu razinu, već na njegovu polaznu osnovu pa stoga predlaže 28,48 milijuna kuna prihoda, odnosno potrošnju oko milijun kuna manje. No, vjeruje da će takav plan biti potrebno mijenjati već polovinom iduće godine kada postane jasno da će on biti premašen, kao i ove godine.

Dragan Marin u ime Kluba vijećnika SDP-a je na prijedlog podnio amandman kojim traži da se u proračun uvrsti 150.000 kuna namijenjenih kupovini udžbenika za sve pakračke učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pri čemu bi ta sredstva osigurali umanjivši na rashodovnoj strani stavku „povrata poreza“.

Proračun bez potpore SDP-a

Gradonačelnica ovaj prijedlog nije prihvatila iz tehničkih i političkih razloga. Tehnički se odnose na činjenicu da bi tada planirana stavka povrata poreza bila premalena, a politički se odnose na populistički karakter ove mjere pri čemu se diskriminiraju građani jer bi neki osnovci dobili udžbenike, a neki (5. do 8. razred) ne.  Stoga predlaže odgodu ove mjere dok  proračun ne bude imao snage kupiti knjige svim osnovcima, posebice nakon provedene kurikularne reforme kada više ne bude postojala mogućnost korištenja starih udžbenika. Osim toga po pitanju socijalnog elementa ugroženi slojevi stanovništva udžbenika dobivaju putem Centra za socijalnu skrb, a u toj kategoriji reagira se  iz gradskih socijalnih sredstava, kaže gradonačelnica.

Govoreći u ime Kluba HDZ-a dr. Kristina Milek je  istakla zadovoljstvo što proračun raste mada je primijetila da ljestvica nije postavljena visoko, ali ju veseli optimizam gradonačelnice i nadu u brzi rebalans planirane veličine gradske kase.  I ona je mišljenja da prijedlog SDP-a po pitanju udžbenika je diskriminirajući i stvara jaz.

Marin je ostao pri zahtjevu za amandman ističući  kao argument i činjenicu da je to bio dio izbornog programa SDP-a i da je riječ o svega pola postotaka proračuna te je ovo odbijanje ocijenio kao nesuradnju.

Zoran Krejči (SDP) je u raspravu ubacio podatke o migracijskim kretanjima iz posljednjeg broja „Pakračkog lista“ što je kasnije bio česti predmet pozivanja u raspravi  pri čemu se kod gradonačelnice, mada to nije izravno rečeno, uglavnom  baš i nije slagala s podacima Zavoda i porukama iz tog teksta, ističući kao protuargument  Državnom zavodu za statistiku podatke o zdravstvenom osiguranju koji pokazuju puno manji pad,  a Krejčiju je SDP-ov prijedlog poslužio kao argument da istakne njihovu  brigu o potrebama stanovništva

Predsjednik Vijeća  Miroslav Ivančić (HDZ) rekao je da ovakav prijedlog proračuna pokazatelj da  stanje ide na bolje, posebice s novom stavku o poticanju razvoja gospodarstva. U kontekstu  spominjanja teksta u Listu  o migracijama Ivan Fričer (HDZ) je ubacio primjedbu da Pakrački list samo piše o nogometu i Poduzetničkom centru na što nitko nije reagirao.

Kod glasovanja 9 vijećnika HDZ-a i vijećnica Mirsada Popović Damjanović (SDSS) su bile „za“, četiri vijećnika SDP-a protiv, a nezavisni Vjekoslav Anušić suzdržan. Tako je nakon jako puno godina Grad Pakrac dobio proračun koji u vijeću nije podržan od obadvije parlamentarne pozicije.

Probuđeni oporbeni duh SDP-a

Iznenada probuđeni oporbeni duh SDP-a je ostao prisutan i kod druge dvije najvažnije odluke Vijeća s ove sjednice: one kojima se potiče  zapošljavanje liječnika i njihovog postanka u Pakracu te one o poticanju razvoja gospodarstva. Tehnički je riječ o vrlo kratim i jednostavnim odlukama kojima se u obadva slučaja u tek usvojenom proračunu za 2018. godinu osigurava po 100.000 kuna u gradskoj kasi za postizanje njihovih ciljeva. Upravo ta jednostavnost je smetala SDP-ovim vijećnicima jer se u trećoj točki tih odluka kaže: „Kriterije, uvjete i postupak za provedbu mjera iz ove odluke propisat će gradonačelnica Grada Pakraca posebnom odlukom“. SDP-ovi vijećnici su redom isticali da podržavaju karakter takve odluke, ali ne način da sredstva bez jasnih kriterija, utvrđenih od strane Vijeća, raspoređuje sama gradonačelnica što je bio i povod da u obadva slučaja glasuju ili suzdržano ili protiv takve odluke pri čemu se opstali u tome usamljeni pa je odluke izglasane većinom od 12 glasova.

Poticanje zapošljavanja i ostanka  liječnika

Suština odluke o poticanju zapošljavanju liječnika i njihovom ostanku u Pakracu je sadržana u četiri mjere: subvencioniranje do  2 posto kamata za stambene kredite, subvencioniranje troškova specijalizacije, potpora za stručno usavršavanje i subvencioniranje troškova dječjeg vrtića. SDP bi čak i proširio taj broj mjera, ali se Neven Garača zapitao zašto subvencioniranje kamata do 2 posto i predložio brisanje te brojke što je HDZ odbio, pa je to poslužilo SDP-ovim vijećnicima kao novi argument nesuradnje radi čega su, uz već spomenute ovlasti gradonačelnice, odbili podržati Odluku. Razvila se i rasprava o tome treba li liječnicima s velikom plaćom dodatno plaćati troškove dječjeg vrtića što je i sama liječnica Milek dovela u pitanje. No ona ima druge argumente, a to je brojnost liječnika u pakračkoj bolnici i njihova životna dob. Prema njenoj analizi Bolnica ima 26 specijalista, 4 specijalizanta i 3 stažista pri čemu je njihov prosjek životnih godina 51, specijalista kirurga 55, specijalista internista 50, a specijalizanata 31 što čini ovu dobnu strukturu izrazito lošom Ona se je složila da će plaćanje vrtića biti nekima trn u oku. No iz podataka o starosti pakračkih liječnika je zaključila da oni tu pogodnost baš i neće koristiti, osim specijalizanata koji i onako nemaju veliku plaću.

Slične rasprave i zamjerke od strane SDP-ovih vijećnika su bile i kod usvajanja Odluke o poticanju zapošljavanja i razvoju poduzetništva koja za cilj ima, kako je u obrazloženju istaknula gradonačelnica, poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja te uzimanja sredstava  iz domaćih i EU fondova. Neven Garača je izrazi skepsu i bojazan da kraj svih HAMAG-a, fondova više ministarstva i EU je potrebno dodatno poticati još i iz lokalnog proračuna.

Više puta isticanu tezu gradonačelnice da se odluke Vijeća mogu vrlo lako promijeniti, ona je demonstrirala prilikom izmjene na prošloj sjednici usvojene Odluke o stipendiranju studenata medicine u sitnom detalju da se umjesto šest mjeseci posao na području Grada Pakraca traže 12.

Zakup poslovnih prostora po novom

Vijećnici su sinoć izmijenili i način davanja u zakup poslovnih prostora u pakračkim poduzetničkim inkubatorima i na gradskoj tržnici kojima uprava Poduzetnički centar Pakrac koji se odnedavno, u skladu s zakonskim zahtjevima zove punim imenom Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac.   Izmjene se uglavnom odnose na činjenicu da su uvjeti pod kojima će biti dostupni poduzetnicima izjednačeni u sva tri objekta, što sada prazne poslovne prostore tržnice čine jeftinijima jer je mjesečna najamnina s 30 pala na 15 kuna  po četvornom metru uz primjenu skale poticanja poduzetnika početnika.

Također su jednoglasno  odobreni  izvođači radova u narednom četverogodišnjem razdoblju na obavljanju komunalne djelatnosti gdje nije bilo većih promjena pa će nam javnu rasvjetu i dalje održavati Elektroinstalaterska radionica Zvonka Martinovića, nogostupe i ceste Niskogradnja Jurčak Požega, horizontalnu prometnu signalizaciju Signal-Brod, dio zimske službe Promet Građenje Požega, vertikalnu signalizaciju Pismorad Zagreb, sol za zimsku službu i materijal za nasipanje cesta će nabavljati Autoprijevoznik Vlado Amić.

Vijećnici su usvojili i nekoliko tehničkih točaka koje uglavnom su bile dio obveza usaglašavanja sa zakonskim izmjenama pri čemu ima bitnijih novina u prikupljanju mijašanog komunalnog otpada o čemu ćemo se u medijima baviti više  uskoro.

Također je usvojen  i Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka prisutnih u gradskom vijeću pa će u 2018. godini temeljom brojnosti mandata HDZ dobiti 20.400 kuna, SDP 8.200, SDSS 2.200, a nezavisni Anušić 2.000 kuna.

Aktualni sat je ovaj put trajao tek 45 minuta o čemu ćemo izvijestiti sutra.

Mada smo duboko u prosincu, prema najavi gradonačelnice, ovo nije bila zadnja ovogodišnja sjednica GV Pakrac. Vijećnici će se u prosincu naći još jednom kako bi odradili obveze prema raznim gradskim ustanovama i tvrtkama za čiji rad trebaju usvojiti programe za 2018. godinu

 

 

 

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić