Devet glazbenih sastava nastupilo je sinoć na 20. izdanju festivala „Hodočašće u došašću“ izvevši u skoro dvosatnom programu 19 skladbi duhovne glazbe od kojih su neke izvedene premjerno, a neke slušatelji Hrvatskog katoličkog radija poznaju od ranije. Kao i ranijih godina ovaj glazbeno–duhovni susret koji organizira pakrački sastav Vita Nova i ove godine ispunio je pakračku crkvu do zadnjeg sjedala pa i više od toga.

Publika je imala priliku vidjeti i čuti uz domaćina „Vita Novu“ zagrebačke sastave „Put k suncu“, „Novo svitanje“, „Željka Marinović“ i „RiM“, iz Daruvara „Aletheia“ i „Živa voda“, „Nebeski znak“ iz Nova Gradiška te  tradicionalne sudionike gosti iz Vojvodine „Tekije“ iz Petrovaradina.  Svi oni su, uz odobravanje i uključivanje publike, festivalsko večer zaključili otpjevavši zajedno zadnju pjesmu „Dajemo Ti slavu, dajemo Ti hvalu“.

Otvarajući festival voditeljica Marina Marinović je istakla ovogodišnji jubilej riječima: „Okrugli brojevi uvijek  su posebni, pa ovaj 20. po redu svjedoči  uzajamna ljubav festivala i Pakraca.  Kroz sve  te godine na festivalu je  nastupilo 82 izvođača iz 37 mjesta Hrvatske, Bosne i Srbije.  Svi su oni na festival došli kao hodočasnici pjesmom svjedočiti o svojoj vjeri i pri tom su osjetili veliku i nesebičnu ljubav i entuzijazam koji u festival ulažu mladi iz Vita Nove i neumorni Dubravko Kotorac uz podršku svih prethodnih župnika i sadašnjeg Matije Jurakovića i blagoslov biskupa Škvorčevića. Dvadeset godina traje ovaj festival bez velike medijske pompe tek uz praćenje Zova Kalvarije, domaćeg Pakračkog lista i Hrvatskog katoličkog radija.“

Glazbeni program nakratko je prekinuo Slavko Nedić, urednik monografije „“20. godina festivala  Hodočašće u došašću“ kako bi okupljenim vjernicima još jednom skrenuo pažnju na zapisanu povijest u monografiji koja je promovirana večer ranije u gradskoj vijećnici.

Euharistijsko slavlje koje je prethodilo festivalu predvodio je, kao i lani, uz pakračkog župnika Matiju Jurakovića i velečasni Žarko Turuk, naš sugrađanin i svećenik koji služi u daruvarskoj župi, a koji je u propovijedi vrlo dobro spojio duhovnost i glazbu podsjetivši ne samo na povijest festivala, nego i na 33-godišnju povijest Vita Nove zahvalivši na angažmanu velečasnom Marku Pišoniću i tragično u ratu ubijenom Marijanu Nuni Petrovečkom, sada pokojnim osobama koje su bili dio festivala ili Vita Nove. Uz to vjernike je podsjetio da je isti povodom na istom mjestu pred devet godina misom započeo pripreme za svećenički poziv pa ovaj dan smatra svojim rođendanom. Msgr. Matija Juraković  je zahvalio svima na organizaciji ovog festivala kao i Gradu Pakracu  na pokroviteljstvu istaknuvši da je festival svake godine bolji i jači.