Uvijek se s posebnim emocijama prisjećamo dana oslobođenja, ne bez razloga. Lipik je danas sve ljepši, uređen turistički gradić koji je na tragu nekadašnjeg sjaja, a oni koji su dali svoje živote za njega, nisu pali uzalud. Iako neki danas pokušavaju izvrgnuti temeljne vrijednosti Domovinskog rata, poručujemo im s ovog mjesta da neće uspjeti. Dvadeset šest godina poslije mi smo ovdje, bit će netko umjesto nas i za 260 godina, a i tada će braniti istinu o osloboditeljskom Domovinskom ratu“, poručio je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika na svečanom obilježavanju Dana branitelja Lipika i 26. obljetnice oslobođenja Lipika koje je, u organizaciji Udruge branitelja Grada Lipika 91, Hvidre Lipik i Udruge hrvatskih medicinskih sestara iz Domovinskog rata, održano 2. prosinca na lipičkom glavnom trgu.

Saša Barčan, tajnik Udruge branitelja Lipika 91 je pozdravio prisutne branitelje, roditelje poginulih branitelja i sve goste izrazivši nadu da će se ovakve obljetnice u budućnosti nastaviti redovito obilježavati, ali uz veće prisustvo samih sudionika ove osloboditeljske akcije Domovinskog rata.

Ispred Grada Pakraca svečanost je uveličao Miroslav Ivančić, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća, a goste su pozdravili i Janja Stojanović ispred Hrvatske komore medicinskih sestara, Zoran Vidović,  zamjenik gradonačelnika Čakovca, general Mile Ćuk, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, te Vedran Neferović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije koji je tom prilikom rekao: „Ovaj grad je nekad bio oaza mira, a prije 26 godina je zaustavljen u razvoju i surovo uništen. Rane nisu dovoljno zacijelile, previše je branitelja - onih sa strane, ali i stanovnika ovog grada - ostavilo život u ovom gradu. Danas je obaveza svih nas pomoći da Lipik ponovo bude to što je bio, ali i paziti da se povijest ne zaboravi. Mi koji dolazimo u Lipik uvijek ćemo biti prijatelji ljudima koji rade na razvoju ovog grada“.

Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja je rekao da je velika čast danas biti u prvom oslobođenom gradu u Domovinskom ratu, kojeg danas neki karakteriziraju i građanskim ratom: „Ako netko razara naše kuće, napada našu obitelj, razara naše crkve…zar trebamo reći da se radi o građanskom ratu?! Ne, bili smo napadnuti od agresora i to je bio čist oslobodilački, obrambeni rat. Zato i jesmo pobjednici i ti koji slavimo i obilježavamo današnji dan“ bio je konkretan Tandara i poručio da ministarstvo radi sve da bi braniteljima bilo bolje, podsjećajući na upravo izglasan novi zakon o hrvatskim braniteljima na što je izuzetno ponosan.

Današnje generacije lipičke djece i mladih o Domovinskom ratu uče u školi ili slušaju priče djedova i baka. Ponosni su na povijest svoga grada, a svoje misli izražavaju na kreativne načine pa su svoje radove na temu Lipik u Domovinskom ratu pročitali nagrađeni učenici Lea Jurjević, Niko Kozić i Marija Straga.

Program obilježavanja započeo je dan ranije kad je u Multikulturalnom centru u Lipiku otvorena izložba "Metci na humanost i dobrotu" u organizaciji Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a.

Danas su branitelji odali počast ispred spomen obilježja u Dobrovcu, u 11 sati je u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog služena sveta misa, a nakon toga je u dvorištu Toplica Lipik otkriveno spomen obilježje sestrama i tehničarima Domovinskog rata.

 

 

­