Više od 38 tisuća mikroračunala poznatijih kao micro:bit podijeljeno je ovih dana učenicima 6. razreda u čak 84% osnovnih škola u Hrvatskoj prijavljenih u projekt ProMikro. Od toga je 88 micro:bitova završilo u pakračkoj OŠ braće Radića i razdijeljeni su svakom od učenika polaznika šestih razreda. Oni su ih osim za potrebe nastave i izvannastavnih aktivnosti, dobili i na korištenje kod kuće. Mikroračunala su u vlasništvu škole koja će ih sustavom nasljeđivanja posuđivati učenicima na razdoblje od godinu dana, odnosno tijekom pohađanja 6. razreda, doznajemo od Sanje Delač, ravnateljice pakračke škole.

Još početkom rujna Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavila je projekt ProMikro kojem je cilj uvođenje algoritamskog načina razmišljanja i problemskog pristupa u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

„Micro:bit je mini računalo koje se treba programirati. Jednostavan je, oslobođen ozbiljne memorije i čita samo jedan kod, a učenicima služi za izvođenje jednostavne operacije koje oni prethodno na kompjutoru isprogramiraju. Cilj je na što jednostavniji način podučiti učenike programskom jeziku kao i uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Primjerice, svaki stroj u tvornici treba programirati, oni će na ovaj način usvojiti temeljne vještine za takve stvari“ pojasnio nam je Martin Brkić, učitelj matematike i voditelj izvannastavne robotike u OŠ braće Radića. Dodao je da se micro:bit primjenjiv u više predmeta pa će se, osim u informatici, koristiti i u matematici, geografiji, prirodi i glazbenoj kulturi.

Nastavnici su za provedbu projekta osposobljeni predmetnim radionicama održanim tijekom listopada kroz koje su se upoznali s primjenom micro:bita u svom predmetu.