Priprema papirnate dokumentacije za energetsku obnovu stambenih zgrada u Pakracu i Lipiku se privodi kraju i Zdravko Vostri, direktor Komunalca koji upravlja najvećim dijelom višeetažnih stambenih zgrada na području Pakraca i Lipika, očekuje da će u prvoj polovini prosinca biti potpisani ugovori s izvođačima za većinu zgrada čija energetska obnova je vrijedna manje od milijun kuna.

Od 25 proljetos kandidiranih zgrada Komunalac je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji financira 60 posto opravdanih troškova potpisao za 17 zgrada u Pakracu i jednu u Lipiku, a ugovor iz Fonda se čeka za još dvije zgrade u Pakracu i jednu u Lipiku. Stanari zgrada za koje je potpisan ugovor vrijednosti manje od milijun kuna su u pregovorima s potencijalnim izvođačima i Vostri očekuje da će to dovršiti u prvoj polovini prosinca. Do sada su potpisani ugovori s izvođačem za obnovu dvije zgrade u Lipiku. Nakon potpisa ugovora do kraja godine bi trebale prve zgrade dobiti i skelu za izvođenje kako bi fizički njihova obnova završila do kraja lipnja iduće godine.

Istovremeno je u postupku ugovaranje s Ministarstvom razvitka i fondova EU o preuzimanju 80-postotnog dijela troškova udjela vlasnika stanova. Nakon što je 9. studenog takav ugovor potpisan za četiri zgrade u Pakracu  u Ulici Matice hrvatske na kućnim brojevima, 10-12, 17-19, A. Stepinca 7 i Trg bana Jelačića 18, krajem studenog potpisani su ugovori i za zgrade  u Matici hrvatskoj na kućnim brojevima 6-8, odnosno Hebrangovoj 6 pa i ti vlasnici u pregovore s potencijalnim izvođačem idu rasterećeni briga oko najvećeg dijela vlastitih troškova.