Prigodnim prijepodnevnom programom iza Gradske sportske dvorane u Pakracu, danas je svečano otvoren novouređeni Pakrački park znanosti. U nazočnosti pakračke budućnosti - mališana iz pakračkog vrtića Maslačak te sedmaša i osmaša iz pakračke Osnovne škole Braća Radić, njihovih ravnateljica Višnje Klobučar i Sanje Delač te Anamarije Blažević, pakračke gradonačelnice, predstavljena su prva tri edukativna eksponata vrijedna 63 tisuće kuna. Sredstva su namaknuta od Hrvatske turističke zajednice, Grada Pakraca i TZ Pakrac u omjeru 30, 25 odnosno 8 tisuća kuna.

Ono što vrijedi spomenuti je podatak da je Pakrac jedini u županiji s ovakvim sadržajem, na širem području nešto slično postoji u Rijeci i Slavonskom Brodu pa je zgodno primijetiti da ulaganja ovog puta idu u smjeru promicanja znanja i znanosti na interaktivan način.

Idealno smješteni iza sportske dvorane, nadohvat vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, park čine sljedeći eksponati: prvi je Tekući Pitagora  koji na zanimljiv način pojednostavljuje Pitagorin poučak. Sjećate ga se iz matematike, ono „kvadrat nad hipotenuzom…“.  Drugi je Impulsno njihalo koje sudaranjem čeličnih kugli korisniku daje uvid u uvjete i posljedice prijenosa energije, dok je treći eksponat Prugasto ogledalo kod kojeg su "da bi radilo" potrebne dvije osobe, a služi za promicanje suradnje i integracije, sve kroz zabavno iskustvo.

Za sve one koji pred eksponate dođu sa slabijim predznanjem iz fizike i matematike te se nađu u čudu, male info-table smještene pored svakog, kratko će im dočarati bit.

Prisutne je kratko pozdravila Gabrijela Sabo Seleši, voditeljica TZ Pakrac, a znanstveni kutak prokomentirala je i gradonačelnica Blažević: „Upravo ćete vi, djeco, koristiti ovaj znanstveni parkić i nadam se da smo vam priuštili nešto poučno i korisno. Zahvalite ćete nam tako da se zaljubite u znanost, fiziku, ili matematiku i nastavite se razvijati u tom smjeru. Nabavili smo tri eksponata, dobit ćete ih u budućnosti još i postat ćemo pravi mali grad znanosti“, prigodno se najmlađima obratila gradonačelnica Blažević, a one nešto starije pozvala da eksponate koriste i čuvaju jer su oni ujedno i mala turistička atrakcija.

Po završetku svečanosti, a povodom nedavnog Međunarodnog Dana znanosti, učitelji fizike i matematike su zajedno s učenicima OŠ braće Radić održali sat znanosti.