U obnovu kapitalnih objekata Srpske pravoslavne crkve u središtu Pakraca ove će godine biti uloženo oko 1,58 milijuna. Od toga iznosa 1,3 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a 380.000 kuna Uprava za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije.

Tijekom jeseni bjelovarska tvrtka „Bel-bau“ izradila je drenažu ispod nogostupa oko cijelog Vladikinog dvora, a u tijeku su radovi na statičkom dijelu istočnog krila objekta, što predstavlja pripremne radove za uređenje cjelokupnog pročelja čiji istočni dio je u planu dogodine. U unutrašnjosti se na sjevernom krilu rade stepenice koje u tom dijelu povezuju objekt od prizemlja do potkrovlja. Ovi radovi su uvertira za nastavak uređenja unutrašnjosti čime bi se stvorili uvjeti da se u Vladikin dvor vrati čuvena povijesna knjižnica SPC Pakrac koja je tijekom rata izmještena u Zagreb. Ove radove financiralo je Ministarstvo kulture RH s 400.000 kuna , a spomenuta uprava Vlade Republike Srbije s 80.000 kuna.

Ministarstvo kulture je također ove godine odobrilo 500.000 kuna za daljnje uređenje objekta na uglu ulica Kralja Zvonimira i Stanka Grabrića koji se uređuje u svrhu eparhijskog dvora u kojem će se čuvati ikone i druge umjetničke i povijesne vrednote do potpunog završetka obnove Vladikinog dvora.

Značajno je ove godine uznapredovalo i uređenje unutrašnjosti sabornog hrama SPC-a u Pakracu. Postavljen je  kameni ikonostas izgrađen od prilepskog mramora vrijedan 300.000 kuna što je financirao spomenuti Ured Vlade RS, čime je zamijenjen stari drveni koji je izgorio u ratu. Također je u saborski hram vraćena restaurirana kovana ograda i dvije ogromne svjetiljke koje su bile dio crkve i prije rata. Sredstvima Ministarstva kulture RH vrijednim 300.000 kuna u tijeku je izrada projektne dokumentacije obnove pročelja crkve čiji dio bi trebao biti uređen dogodine. U tu svrhu je u tijeku izrada konzola kapitela koji će biti montirani na dovršeno pročelje.

„Veći dio radova započetih ove godine, bit će nastavljen sljedeće, a u kojem obimu i intenzitetu odredit će priliv novca“, kaže pakrački paroh Đorđe Teodorović koji naglašava zadovoljstvo sredstvima koje je u povećanom iznosu ove godine odobrilo Ministarstvo kulture za obnovu pakračkih spomenika kulture koju nadzire lokalni konzervatorski zavod.

Podsjećamo da je ove objekte u travnju obišla ministrica kulture  Nina Obujan Koržinek kada ju je Vladika Jovan upoznao s dotad učinjenim, ali i planovima i potrebama u nastavku obnove.  Pritom su oboje izrazili zadovoljstvo sadašnjim intenzitetom obnove  objekata ocijenivši to odličnim primjerom suradnje.