Tragom neprovjerene vijesti, koja se brzo proširila gradom, da će od 9. prosinca ove godine ponovo biti aktiviran željeznički putnički promet na relaciji Banova Jaruga – Virovitica, kontaktirali smo mjerodavne službe i zatražile konkretne odgovore, no - nismo ih dobili. Doduše, jesmo, ali uvijene i uglavnom neodređene. Odgovor na detaljan upit upućen prije nekoliko dana prema glasnogovorničkoj službi Hrvatskih željeznica sažet je u dvije rečenice: „Predstavnici HŽ Putničkog prijevoza i županija održavaju sastanke na kojima se raspravlja o ponovnom uvođenju vlakova. O relacijama i vremenima polaska vlakova informirat ćemo Vas nakon što se dogovore svi detalji vezani uz uvođenje vlakova“.

Upravo ta neodređenost i budi nekakvu nadu - odgovor nije decidirano negativan, nešto se kuha, pregovora i dogovara... Ponovno uvođenje željezničkog putničkog prometa na ovoj relaciji aktualizirano je i konkretnije najavljeno na sastanku bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem u Ministarstvu u Zagrebu održanom krajem listopada ove godine. Osim toga, pakrački čelnici su više puta pritiskali resorno ministarstvo pokazavši veliku zainteresiranost za ponovno pokretanje ove dionice. Primjerice, u svibnju je upućen apel ministru Butkoviću za razumna ulaganja na dionici pruge između Banove Jaruge i Sirača u svrhu saniranja mosta na kotlini – vijaduktu Krndija kako bi se osigurala puna nosivost mosta te dodatno poboljšala sigurnost kako eventualnog putničkog tako i teretnog prometa.

Do bilo kakve konkretnije informacije i potvrde pokušali smo doći i okolnim putem, kontaktirali smo HŽ Putnički prijevoz Novska pod čijom je jurisdikcijom navedeni željeznički pravac, no niti tamo zasad nemaju službenih informacija, iako... "Ono što ste doznali vi, znamo i mi. Najavljeno je i priča se da će ova relacija biti uvrštena u novi red vožnje koji će biti objavljen 9. prosinca, no ništa još nije dobilo službenu notu tako da je sve u sferi nagađanja", kazao nam je Igor Čevizović iz HŽ Putničkog prijevoza Novska.

Svi nešto znaju, nitko ništa ne zna. Konačno rješenje ovog pitanja trebalo bi biti poznato najkasnije do 1. prosinca što je i razuman rok s obzirom na pripremu i reorganizaciju zaposlenika koji bi u budućnosti ponovo trebali raditi u putničkom vlaku koji će nakon 24. travnja 2014. godine, nadamo se, ponovo voziti kroz Pakrac.