U Gospodarskoj zoni Pakrac 5, na jugu Pakraca danas je  otvoren novi proizvodni pogon LED rasvjete  i signalizacije u vlasništvu tvrtke  Detas d.o.o. Pakrac, kćeri istoimene talijanske  tvrtke iz Brescie . U njoj će raditi na početku 20 dosadašnjih zaposlenika koji su protekle dvije godine radili u unajmljenom prostoru u Lipiku te uskoro 20 novih. Kako je vlasnik otkupio 18.000 četvornih metara zemljišta i okolnog prostora u planu je razvoj te novo zapošljavanje.

Početak rada u novoj tvornici je bio povod za današnju svečanost otvaranja kojoj su prisustvovali Giorgio Durin, predstavnik obitelji vlasnika, Zdravko Bartoš, partner vlasnika u Hrvatskoj i inicijator cijelog projekta, kao i predstavnici državnih, regionalnih i lokalnih političkih struktura.

Zdravko Bartoš, je ispričao kako je  s obiteljskom tvrtkom“Piraex“ tražio poslovne partnere za razvoj proizvodnje u sektoru energetike obilazeći 2010. godine sajmove u Kini i diljem Europe i prepoznao u talijanskoj tvrtki „Detas“ idealnog partnera o čemu je ugovor o suradnji potpisan 2011. godine, a već naredne godine je prostor za izgradnju nove tvornice pronađen u Pakracu,  njegovom rodnom gradu. Dok je rješavana administrativna  i tehnička procedura, „Detas“  je 2015. godine počeo proizvodnju svjetiljki za led rasvjete  u unajmljenom prostoru u Lipiku, a danas, kao kruna svih tih napora je otvorena ova tvornica. „Hvala na ukazanom povjerenju, nećemo vas razočarati“, poručio je Bartoš talijanskom investitoru.

Simboličan povratak u Hrvatsku i kući

Obitelj Durin je porijeklom iz Pule odakle su 1945. godine protjerani. Stoga ovo predstavlja i njihov povratak, naglasio je Giorgio Durin, zahvalivši se lokalnim dužnosnicima na činjenici da su primljeni u Pakracu kao obitelj, ne zaboravivši zahvaliti niti obitelji Bartoš, ali niti zaposlenicima koji su protekle dvije godine proizvodnju razvijali u skučenim uvjetima.

Gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je uzbuđenje zbog novog pogona i svih gospodarskih pogodnosti koje nosi njegova prisutnost u Pakracu. Povukla je paralelu s aktualnim problemom iseljavanja, istakavši Bartoše kao primjer odlaska u svijet i sadašnjeg  povratka nakon uspješne edukacije poručivši i ostalim da „idu, vide, nauče, ali se vrate jer ćemo vas primiti s radošću“, kao što su primljena i poduprta nastojanja ovih investitora, ali  i svih ostalih.

Naročito emotivan je bio Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i bivši gradonačelnik u čije vrijeme je inicijativa pokrenuta ova suradnja. On je poželio Bartoševima sretan povratak kući, a Durinovima u domovinu.

Zamjenik župana Vedran Neferović pohvalio je ovu gospodarsku inicijativu koje će Pakracu i županiji puno toga dobrog donijeti simbolično rekavši da želi da „jedan dio svjetlosti proizveden u ovoj tvornici ostane i u Pakracu“.

Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva osim o makroekonomskim pokazateljima u Hrvatskoj koji imaju pozitivne trendove je govorila i o potrebi suradnje lokalnih dužnosnika s investitorima što je ova tvornica odličan primjer toga. I ona je poželjela uspješan rad u novoj tvornici, a Pakracu još takvih investitora.

Izgradnja trajala 8 mjeseci

Izgradnja tvornice  je započela u veljači  krčenjem šikare, a osam mjeseci  kasnije nova proizvodna hala veličine 2000 četvornih metara s uređenim okolišem iste veličine je dovršena. Osim investitora kojeg je u Pakracu predstavlja prokurista Sebastijan Bartoš, za to je zaslužna zagrebačka tvrtka  „Gal“ koja  je izvela građevinske radove. Pakračka tvrtka „Ziv Tica“ bila je zadužena za  elektroinstalacijske radove, a bjelovarski „Termoplin“ strojarski dio. Ukupna vrijednost investicije je oko 5 milijuna kuna i do njenog potpunog završetka plan je investitora uložiti još oko 2,5 milijuna. Grad Pakrac investitora u cijelosti je oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 140.000 kuna.

Vlasnik, talijanska tvrtka “Detas” SpA, s dugogodišnjom tradicijom (osnovana 1896. godine u Puli) danas ima sjedište u Brescie, te podružnice, osim u Hrvatskoj sa sjedištem u  Pakracu i prodajni ured u Svetoj Nedjelji te u ispostave Francuskoj i SAD-u odakle pokriva regionalna tržišta. Njihovi najpoznatiji brendovi su DPOWER za proizvodnju i prodaju ulične LED rasvjete, sigurnosnih uređaja za raskrižja i bljeskalica za prioritetna vozila; DLEDS za proizvodnju vrhunskih uličnih svjetiljki, svjetiljki za garaže, parkirališta i industriju.