U sklopu terenske nastave iz povijesti 44 pakračka srednjoškolca u pratnji profesora povijesti Branka Križana posjetila su 8. studenog Vukovar i najznačajnije lokacije iz Domovinskog rata.

Učenici 4. razreda gimnazije i 2. razreda medicinskih tehničara obišli su Trpinjsku cestu (groblje tenkova), podrum vukovarske bolnicu, vodotoranj, Spomen dom Ovčaru, Gradski muzej Vukovar te razgledali središte grada. Dojmovi su više nego upečatljivi, a najviše impresija na učenike ostavio je posjet podrumu vukovarske bolnice i Spomen domu Ovčara. Dojmljiva su bila i svjedočanstva o počinjenim zvjerstvima.

Slobodno vrijeme koje su učenici iskoristili za šetnju Vukovarom upotpunjeno je čestim komentarima kako je Vukovar u velikoj mjeri obnovljen za razliku od Pakraca.

Pakračka škola redovito u studenom već 7. godinu zaredom posjećuje Vukovar pod vodstvom profesora Križana, a interes učenika uvijek je vrlo velik, kao primjerice prošle godine kad su na ekskurziju putovali s četiri razreda smještena u dva autobusa, s ukupno 90 učenika.

Osim posjete Vukovaru, pakrački srendnjoškolci često sudjeluju na stručnim ekskurzijama povijesne tematike, nedavno su bili u Pečuhu i Sigetvaru, Jajcu i Sarajevu te Varaždinskim Toplicama i Varaždinu. Redovito se obilazi i Spomen područje Jasenovac, a često se odlazi u zagrebačke muzeje, najčešće onaj arheološki.