Do kraja mjeseca trebao bi započeti drugi cikluse energetske obnove pakračkih višeetažnih stambenih zgrada iz projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a druga dobra vijest za vlasnike stanova je stigla jučer u Komunalac iz Ministarstva regionalnog razvitka i fondova EU. Komunalac je s njima potpisao ugovor za četiri zgrade u Ulici Matice hrvatske na kućnim brojevima, 10-12, 17-19, A. Stepinca 7 i Trg bana Jelačića 18 kojim će Ministarstvo  preuzeti 80 posto obveza sufinanciranja dijela kojeg su trebali platiti stanari, a koje je trebao iznositi 40 posto od ukupne vrijednosti. Ovim ugovorom stanarima će se uštedjeti oko 1,2 milijuna kuna, odnosno u sufinanciranju  će vlasnici stanova sudjelovati sa samo osam posto vrijednosti ukupnih radova na zamjeni stolarije i novoj energetski poboljšanoj fasadi. Kako nam je rekao pomoćnik ministrice Davor Huška, ovo su prve zgrade u Hrvatskoj čiju energetsku obnovu će sufinancirati Ministarstvo, a tome se smiju nadati i sve ostale zgrade kojim upravlja Komunalac jer je riječ o tvrtci u vlasništvu lokalnih jedinica samouprave koje su EU fondovima prihvatljiv partner. No prije toga moraju potpisati ugovore s izvođačem kako bi bila poznata konačna vrijednost obnove. Tako , kaže Huška, u Pakrac i Lipik će doći oko 10 milijuna kuna.

Dobrim vijestima za stanare tu nije kraj, jer čak neki od njih neće morati plaćati ni tih osam posto što bi trebalo, kažu u Komunalcu, pa vlasniku iznositi između sedam i deset tisuća kuna jer na računima nekih zgrada, posebice većih, u pričuvi ima dovoljno novca da se podmire i ta obveza vlasnika.

Do kraja mjeseca skele

U ovogodišnji program energetske obnove stambenih zgrada koju sa 60 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svibnju je iz Pakraca ušla 21 zgrada i iz Lipika 6. U međuvremenu su stanari odustali u Pakracu u dvije zgrade bojeći se  vlastitog sudjelovanja  u troškovima koje sada većim dijelom podmiruje Ministarstvo regionalnog razvitka, što tada nije bilo poznato.  Od preostalih 19 pakračkih zgrada krajem kolovoza je potpisan ugovor o obnovi za 10 te jednu lipičku i oni su mogli pristupiti izboru izvođača. Stanari u zgradi u Vukovarskoj ulici u Lipiku na kućnom broju 11-13 su za izvođača obnove vrijedne nešto manje od 2,5 milijuna kuna   izabrali temeljem postupka javne nabave Obrt Visković i on će, očekuje Zdravko Vostri, direktor Komunalca, ovih dana početi s postavljanjem skele. Manje zgrade, a u Pakracu s potpisanim ugovorima je riječ upravo o takvima,  čija ukupna vrijednost obnove ne prelaze milijun kuna izbor izvođača mogu obaviti manje kompliciranim postupkom izravnih ponuda i Vostri očekuje da će stanari do kraja mjeseca obaviti izbor i potpisati ugovor kako bi oni još ove jeseni započeli s radovima jer Komunalcu ugovoren rok s Fondom za završetak projekta je rujan iduće godine, ali se on odnosi i na papirnati dio programa tako da bi izvođači trebali biti gotovi do kraja lipnja iduće godine.

Od proljetos odobrenih zgrada Fond nije još potpisao ugovor za devet pakračkih i pet lipičkih i Vostri očekuje da će to biti uskoro u „komadu“ kako bi se isto tako jednim postupkom javne nabave riješio izbor izvođača za te zgrade jer je riječ uglavnom o većim zgradama čija pojedinačna obnova je vrijedna više od milijun kuna.