Već jednoipogodišnja akcija izgradnje budućeg doma obrtnika Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika na križanju Tomislavove ulice i Ulice Vatroslava Lisinskog je nastavljena ovih dana. U tijeku je žbukanje unutarnjih zidova koje dobrovoljnim radom provode sami članovi Udruženja i njihovi zaposlenici. Cilj je, kako nam je rekao Davor Lepka, predsjednik Udruge da se objekt dovrši do idućeg rujna kada Udruženje obilježava dvije stotine godina postojanja obrtničkog ceha u Pakracu.

Proljetos je objekt u potpunosti zatvoren izvana jer su stavljena troja vrata i devet prozora što je bila i najveća investicija vrijedna 42.000 kuna. za sve ostale radove utrošeno je samo oko 10.000 kuna za materijal dok su rad donirali sami obrtnici pa je vrijednost do sada urađenog teško iskazati, kaže Lepka.

Interesantna je ilustracija za što sve može poslužiti obrtnicima njihov dom i ovaj princip izgradnje.  Jedini prostor koji je već završen na domu je sanitarni čvor, a postavljanje pločica u njemu je poslužio za polaganje majstorskog ispita jednog pakračkog obrtnika keramičara. Dobro došlo svima.

Objekt bi po završetku trebao imati dvojnu namjenu. Do ulice u prostoru veličine oko 60 četvornih metara radni prostor bi trebao pronaći neki od obrtnika s uslužnom djelatnosti i taj prostor je zamišljen da funkcionira po principu inkubatora, dakle za obrtnika početnika bi u početku trebao biti besplatan, a nakon nekoliko godina rada bi u njega došao novi obrtnik. U drugom djelu, dvorišnom s dvije prostorije i sanitarnim čvorom, slične veličine bi se trebalo smjestiti administrativno sjedište Udruženja.

Činjenicu da Udruženja iduće godine obilježava 200 godina postojanja Lepka namjerava iskoristiti za traženje financijsku pomoć Hrvatske obrtničke komore i gradova Pakraca i Lipika jer će po završetku žbukanja ostati podosta završnih radova poput unutarnje stolarije, spuštenih stropova i slično  koje iziskuju kupovinu različitog materijala što je bez novaca nemoguće.