U pakračkoj ambulanti Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije (prizemlje doma zdravlja) danas se provodi cijepljenje protiv gripe koja je u cijeloj Hrvatskoj započelo prošlog tjedna pa je očekivano danas i u pakračkoj čekaonici gužva.
Kako nam je rekao epidemiolog dr. Ante Vitalija u županiju je stiglo 5040 doza cjepiva, isto koliko i lani što je bilo dovoljno. Oni su distribuirani na sve ambulante obiteljske medicine i dvije ambulante ZZJZ pa zainteresirani mogu osim u ambulanti ZZJZ cijepljenje obaviti i kod svog obiteljskog liječnika.  Cijepljenje je besplatno i preporučljivo od strane struke za sve osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike, zdravstvene radnike te sve osobe koje dolaze u kontakt s bolesnim osobama koje se ne smiju cijepiti.

Dr. Vitalija kaže da je ovogodišnje cjepivo identično lanjskom jer su stručna praćenja na južnoj hemisferi Zemlje pokazala da virus nije mutirao. Sredstvo počinje djelovati 14 dana nakon cijepljenja, a praksa pokazuje da se gripa kod nas pojavljuje najčešće između Božića i Uskrsa.

Pakračka ambulanta Zavoda za javno zdravstvo radi utorkom i četvrtkom od 8 do 10 sati i dr. Vitalija, koji preporučuje cijepljenje, poziva sve zainteresirane da se jave u tom razdoblju.