Piše: Klara Špančić

Danas kada nije rijetkost da obitelji postaju brojčano sve manje i manje,lijepo je vidjeti obitelj koja ruši negativan trenda pada nataliteta. Iako razdvojeni po različitim krajevima Hrvatske, od Slavonije, Zagreba pa sve do juga države, ovu nedjelju najuži krug obitelji Špančić okupio se kako bi proslavili 90. rođendan majke, svekrve, bake i prabake, Barbare Špančić.

Kuća pokraj starog mlina na kraju slijepe pakračke ulice, često tiha s dva člana, u nedjelju je okupila šest obitelji i postala neuobičajeno glasna, vesela i puna ljudi. Bogatstvo obitelji, po riječima Barbare Špančić, čine upravo njezino četvero djece Josip, Vesna, Ivica i Damir, unuci Josip, Tomislav, Katarina, Terezija, Dora, Klara, Grgur i Greta, i praunuci Domagoj, Anica, Jelena, Kristina, Mislav i Magdalena. Ukupno 8 unuka, 6 praunuka i još 3 koja će za manje od dva mjeseca upoznati svoju prabaku Barbaru.

Baka Barbara danas je starica koja svoj životni put često priča svojim potomcima. Sve njih pri svakom susretu svojim pričama iz mladosti podsjeća na istinske životne vrijednosti: ljubav, obitelj i vjeru u Boga.

„Pogledajte kako sam se lipo okitila. Imala sam prijateljicu koja je imala samo jednog sina, a bili su jako imućni, ne sjećam se čime su se bavili, ali bili su bogati. Ona nije htjela više djece kako bi sinu jedincu dala sve što ima. On je umro jako mlad i obitelj je ostala sama, a moja prijateljica tužna. Ja sam od svojih usta otkidala za svoju djecu i ništa im nije nedostajalo.“, priča je koju Barbara Špančić često spominje i poručuje da uz sve životne nedaće nikada ne gubimo vjeru, da Bog uvijek daje onoliko koliko nam treba i koliko možemo podnijeti. A uz obitelj i zajedništvo, svi životni križevi postaju lakši.