Na 5. Međunarodnom kongresu psihijatara koji se od 23. do  25. listopada održava u Zagrebu sudjeluje 120 predstavnika iz 15 zemalja, sa 5 kontinenata, a oni će u srijedu 25. listopada, u sklopu kongresa posjetiti i Pakrac.

Naglasak njihovog posjeta Pakracu bit će stavljen na najhumaniju akciju u Domovinskom ratu - evakuaciju psihijatrijskih bolesnika iz pakračke bolnice, o kojoj je napisana i knjiga "Pouke o čovječnosti", a u tijeku je prevođenje knjige na engleski jezik. Hrvatsko psihijatrijsko društvo je ovu akciju prepoznalo kao vrlo značajnu za svoju struku i medicinsku etiku te žele svoje kolege pobliže upoznati s ovim humanom akcijom.

Sudionici kongresa će najprije oko 15 sati posjetiti Veteranski centar u Lipiku, nakon čega će obići pakračke muzeje, Muzej ratne i vojne povijesti i gradski Muzej. Oko 16:30 predviđen je obilazak prostora zgrade stare psihijatrije gdje se i odvijala akcija evakuacije psihijatrijskih bolesnika.

Gradonačelnica Anamarija Blažević i Josip Huška bili su posebni gosti i panelisti na predavanju koje je u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin održano 23. listopada. Huška je održao predavanje o samoj akciji, kao jedan od sudionika, dok je gradonačelnica Blažević u svom obraćanju iskoristila priliku naglasiti tradiciju liječenja u Pakracu, te činjenici da je u Pakracu sredinom 18. stoljeća (oko 1760. godine) osnovana Bolnica za stidne i kužne bolesti, kao i postojanju pakračke Zemaljske javne bolnice, prve javne bolnice u Hrvatskoj, koja je sa svojim radom započela još u 19. stoljeću.

Sudionici kongresa upoznati su o štetama i gubicima koje je Pakrac pretrpio u vrijeme ratnih razaranja, kao i činjenicu da je upravo bolnica iz kojeg su evakuirani bolesnici za vrijeme Domovinskog rata, zbog velikih novčanih sredstava koja su potrebna za njezinu rekonstrukciju, još uvijek neobnovljeni i razrušeni objekt.

Pakračka izlaganja pratila je projekcija fotografija ratom oštećenih zgrada bolničkog kompleksa Marine De Zan, a dio njih bio je izložen i na zidu dvorane."