Danas bez imalo preuveličavanja možemo govoriti o tome da Antonio Szabo i Igor Ševegjarto, momci iz pakračkog „Joks banda“, žive od glazbe. Dokazuje to poprilična popularnost glazbenog dvojca u regionalnim okvirima, a potvrđuje dobrano išaran godišnji plan i program rada u kalendaru gdje bilježe mjesecima unaprijed dogovorene gaže.
Svirka očito dobro ide, obožavatelja i simpatizera ne manjka, pa su zadovoljni Joksi uoči svog četvrtog rođendana odlučili napraviti nešto drugačije. Krenimo redom…
Prvi rođendan nisu obilježavali, drugi su proslavili svirkom na lipičkim bazenima u prostoru caffe bara Ferrero, dok su treću svjećicu na torti gasili prošle godine na koncertu u Podgariću. „Tamo je bilo odlično. Svirali smo nekoliko puta u tom lokalu i uvijek je bilo super pa nismo imali razloga dugo tražiti lokaciju za rođendansku svirku. Ipak tamo gravitiraju Garešnica, Kutina i ostala dobro naseljena mjesta. Posebnost je i to da u Podgariću nema signala, dakle niti mobitela, ništa – samo gosti i mi. I bilo je ludo“.


Ove godine rođendan su planirali proslaviti u Banovoj Jarugi u poznatom Dino Due. Već dogovorenu svirku ipak su prebacili u Češki dom u Prekopakru i ono što je najvažnije, odlučili su napraviti humanitarni koncert i sav prihod od ulaznica i tombole donirati u dobrotvorne svrhe.
„Kad se zakompliciralo u Banovoj, gdje je koncert trebao biti održan, sjeli smo i dogovorili se da ćemo sve prebaciti u Pakrac, točnije u prekopakranski Češki dom. Sav prihod odlučili smo donirati na tri strane - pakračkoj udruzi Latica, Domu za nezbrinutu djecu iz Lipika, te Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“. Važno nam je da se radi o djeci kojoj treba pomoć i nadam se da smo ovim postupkom, osim financijske pomoći, ostalima pokazali put kojim bi trebali češće kročiti.“
Koncert je, naravno, bio uspješan, popunjen do posljednjeg mjesta Češki dom se pokazao kao pun pogodak, a više od 700 posjetitelja pristiglih iz cijele regije - pod time mislimo na goste iz svih okolnih županija, uživali su u svirci sve do ranojutarnjih sati. Bila je tu i tombola prikupljena od poduzetnika „od Kutine do Virovitice“ pa su mnogi kući otišli s kakvim suvenirom obilježenim već poznatim logom omiljenog benda.
Za koncert je vezana zgodna anegdota. Računajući na siguran posjet iz okolnih županija, slavljenici su organizirali i prijevoz autobusima. Odlična stvar, posebno za goste koje ne mogu rasplesati samo hitovi iz glazbenog opusa našeg raspjevanog dvojca, već je potrebna čašica, a i flašica. Naravno, autobusi su pristigli točno na vrijeme, ali… Jedan je bio dupkom pun, a drugi - prazan. Što se dogodilo?
„Savjetovali smo svima koji žele biti na koncertu da se ne oslanjaju na autobusni prijevoz jer bi zbog gužve mogli ostati bez mjesta. Na kraju ljudi i poslušali – svi došli vlastitim automobilima. Nema veze, bitno da su bili…“, smije se Antonio.
Osim troška autobusa Antonio dodaje da su u koncert investirali više od 7 tisuća kuna kako bi sve bilo na nivou. Od 750 prodanih ulaznica i tombole prikupili su humanitarnih 10.500 kuna koje će razdijeliti na tri djela i uplatiti na račun navedenih udruga.


„Već do 22 sata prodali smo 250 ulaznica, a nismo niti počeli svirati. Znali smo već onda da će večer uspjeti. Svirali smo od 22:30 sve do 4:30 sa samo jednom pauzom za tombolu. Želimo se zahvaliti svim sponzorima koji su pomogli da stvar uspije, hvala i svim našim gostima koji su došli, kupili sve te ulaznice i proslavili s nama rođendan, a zahvalili bi se i našoj simpatizerki iz Lipovljana koja nam je poklonila tortu na tri kata…Nema šta, galantno…“, rekli su za kraj Joksi i još jednom izrazili nadu da će ovakvih događaja humanitarnog karaktera biti više.