Više od tisuću posjetitelja iskoristilo je sunčan dan za posjet 9. sajmu Slavonski banovac održanom ove subote na pakračkom glavnom trgu. Budući da je posljednjih godina sve teže doživjeti pakračku gradsku vrevu, ovogodišnji sajam ponudio je upravo takav ugođaj i sve nas skupa podsjetio da smo još uvijek grad i, na kraju krajeva, da nas ima. Ništa od toga ne bi bilo bez odlične organizacije u režiji Grada Pakraca uz suorganizaciju Turističke zajednice Grada Pakraca, Poduzetničkog centra Pakraca i Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, a upravo ovi posljednji idejni su začetnici izvanrednog Grahfesta koji se ove godine održavao po treći put. Sa svojih 55 prijavljenih ekipa, koje su se natjecale u pripremi ovog slavonskog specijaliteta, Grahfest je postao sastavni i prepoznatljivi dio Banovca, a rekordan broj natjecatelja potvrda su i poticaj organizatoru da dogodine ova kulinarska priredba bude, ako je to uopće moguće, još kvalitetnija.

Prema ocjeni žirija u sastavu Vlado Maraković, Drago Marter, Aleksandar Šubert i Danijela Crnjak Andri pobjednik jučerašnjeg 3. Grahfesta je ekipa „Šumari“ iz Pakraca, drugoplasirani su bili „Susjedi“, dok je treće mjesto osvojila ekipa Udruženja obrtnika iz Požege. Svi ostali natjecatelji osvojili su simbolično četvrto mjesto. Nagrade su uručili pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i predsjednik Udruženja obrtnika Davor Lepka.


Ulicu hrvatskih velikana i pakrački trg promotivnim štandovima dobrano su popunila i rekordna 104 prijavljena izlagača, a osim eventualnog trženja oni posjetitelji naglašenijih gurmanskih afiniteta mogli su konzumirati štošta iz bogate ugostiteljske i gastronomske ponude.
Zahvaljujući članovima „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice, Pakrac je na trenutak poprimio i srednjovjekovni štih. Glavni događaj bio je Bitka za kovnicu novca koju su vitezovi iz Orahovice upriličili od 18 sati, a prije same bitke, posjetitelji su mogli uživati u brojnim srednjovjekovnim sadržajima.
Šlag na tortu bio je koncert glazbenog sastava Učiteljice u velikom centralnom šatoru koji su štovatelji ovakvog glazbenog izričaja ispunili do posljednjeg mjesta. Koncertom je ujedno i završen službeni dio bogatog programa 9. sajma Slavonski banovac.