Brojne domaće i inozemne goste 9. sajma Slavonski banovac, okupljene u velikom centralnom šatoru postavljenom na središnjem gradskom trgu, prilikom svečanog otvaranja prigodnim je govorom dobrodošlice pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević izrazivši pri tom zadovoljstvo zavidnom posjetom koja je ovogodišnji sajam učinila i najuspješnijim do sad.

Blažević je podsjetila na devetogodišnju tradiciju održavanja sajma koji se s vremenom razvijao da bi danas postao jedan od najvažnijih događaja na području cijele županije. Istaknula je već poznatu povijest Pakraca, a uz prvi kovani novac - Slavonski banovac - po kojem sajam i nosi ime, naglasila je i daleka srednjovjekovna sajmovanja u našem gradu, djelom zaslužna i za to što je u novom tisućljeću niknula ideja za pokretanje priredbe ovakvog karaktera.

Pakračane je pozdravio i bivši gradonačelnik Davor Huška, danas pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova EU. Čestitao je domaćinima na ovogodišnjoj organizaciji te podsjetio da se na području Pakraca i Lipika, kao i na svih deset jedinica lokalne samouprave cijele Požeško-slavonske županije, financira niz projekata koji bi trebali pomoći da život u Slavoniji narednih godina bude kvalitetniji. Zaželio je da dogodine u ovo vrijeme na trgu vidi radne strojeve što bi značilo da je počeo projekt obnove glavnog pakračkog trga.

U ime Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, prisutne je pozdravio predsjednik Udruženja Davor Lepka koji je izrazio zadovoljstvo ovakvom manifestacijom u Pakracu koja između ostalog pridonosi i tome da grad barem da jedan da prožme sajamska pozitivna vibra, a prisutne je podsjetio na proslavu 200. godina obrtništva koja će biti iduće godine.

„Na razini Hrvatske egzistira čak 75 tisuća obrtnika, a još 2008. godine bilo nas je 105 tisuća. Podatak da obrtnici i mali OPG-ovi čine 70% bruto domaćeg proizvoda onda znamo u koji gospodarski subjekt treba ulagati, rekao je Darko Knežević, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Uobičajeni gosti pakračkog Slavonskog banovca bili su i gosti iz Slovačke. Na slovačkom jeziku Pakračanima se obratila Eva Cirenova, gradonačelnica Revuca, a na prilagođenom hrvatskom jeziku s jakim slovačkim akcentom simpatični obraćanjem nasmijao nas je i načelnik općine Jasenova Rajmond Bradik.

Županiju je u Pakracu ove subote predstavljao zamjenik župana Vedran Neferović koji je tom prilikom pozdravio upornost Pakračana oko opstanka ruralnog sajma koji je dio identiteta kako Pakraca tako i cijele županije.

Za kulturno umjetnički dio programa zaslužni su Staša Kukić koja je na početku programa izvela hrvatsku himnu, a svojim točkama brojne posjetitelje razgalili su najmlađi članovi Dječjeg vrtića Maslačak s dvije odgojne skupine, kao i dvije skupine učenika Osnovne škole braće Radić iz Pakraca. Nastupili su i Tamburaški orkestar Pakrac, Češka Beseda iz Prekopakre, gosti iz Slovačke te Zavičajni sastav Pougarje.