Pakrac je danas u znaku održavanja 9. sajma „Slavonski banovac“.

Većina od 104 prijavljenih izlagača  je već postavila svoje štandove na središnjem pakračkom trgu i okolnim ulicama, a prva sajamska  manifestacija je održana s početkom u 10,30 sati u gradskoj vijećnici.

U organizaciji  LAG-a „Zeleni trokut“, uz uvodnu riječ upravitelja  Igora Mateka, predstavljena je Zadruga za etično financiranje. Njen regionalni direktor Đuro Ružičić i ambasador Mario Juretić istakli su da je riječ o organizaciji utemeljenoj 2014. godine koja sada širom Hrvatske ima oko 1300 članova, pravnih i fizičkih osoba. Zadruga je  osnovana kao prvi korak prema konačnom cilju, a to je etična banka  koja za razliku od klasične banke bi trebala imati društvenu i ekonomsku odgovornost.

Zadruga je osnovana kako bi povezivala poljoprivredne i druge proizvođače radi zajedničkog  nastupa na tržištu, ali i omogućila i lakši pristup sada preskupom kapitalu.

Svi zainteresirani o ovom, u Europi popularnom načinu povezivanja  proizvođača mogu osnovne informacije pronaći na  njihovoj internetskoj stranici www.zef.hr.

U  povodu održavanja Sajma prijepodne je u Pakrac došao autobus  iz Zagreba s pedesetak novinara koji će izvještavati u različitim medijima o ovom središnjem godišnjem pakračkom događaju.

Svečano otvaranje Sajma je predviđeno za 13 sati uz kulturno-umjetnički program pakračkih  prosvjetnih ustanova i udruga, a svakako središnji događaj će biti „Grahfest“, natjecanje u kuhanju graha. Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika koji je organizator „Grahfesta“ je rekao da se prijavilo 56 natjecateljskih ekipa među kojima je više obrtničkih udruženja iz Splita, Požege. Garešnice...

Uz grah i mogućnost trgovanja posjetitelje  očekuje poslijepodne i navečer  i vrlo bogata ugostiteljska i gastronomska ponuda. S tradicionalnim jelima predstavit će se predstavnici talijanske i mađarske nacionalne manjine kao i posebni gosti Sajma – slovački gradovi i općine prijatelji Pakraca Dolny Kubin, Jasenova i Revuce kao  i delegacija općine Dobretići (BiH). Na Sajmu će biti održana i „Eno-gastro prezentacija“ na kojoj će se s autohtonim delicijama predstaviti udruženja obrtnika i obrtničke komore iz drugih dijelova Hrvatske.

Zahvaljujući članovima „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice, Pakrac će  ove  subote odisati i srednjovjekovnim duhom. Središnji takav događaj bit će bitka za kovnicu novca koju će vitezovi iz Orahovice upriličiti od 18 sati, ali prije sam bitke, posjetitelji će imati prilike uživati u brojnim srednjovjekovnim sadržajima. Bit će organiziran prikaz srednjovjekovnog oružja kao i mala škola mačevanja, zatim streličarski turnir te predstava za djecu „Princeza i razbojnici“. Neizostavno je i kovanje banovca.

Organizator je  u dvorištu kurije Janković osigurao i kutak za djecu i mlade te zabavni park, a od 13 do 18 sati posjetitelji  se  mogu provozati turističkim vlakićem ili kočijom.

Nas večer, od 21 sat,  pod šatorom na središnjem gradskom trgu će nastupiti  „Učiteljice“.

Sajam slavonski banovac organizira Grad Pakrac u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakrac – Lipik, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Partneri sajma su Hrvatska gospodarska komora i LAG „Zeleni trokut“.