Za mjesec rujan neuobičajeno malo je porasta broj evidentiranih nezaposlenih osoba na pakračkom Zavodu za zapošljavanje, tek za 12 u odnosnu na kolovoz tako da ih je sada  671 što je za 135 osoba manje nego lani istoga mjeseca.

Dijelom je to i posljedica za taj mjesec dobrog broja zaposlenih, njih 57. Nadalje ono što je neuobičajeno od toga broja zaposlenih čak njih osam ima završen fakultet pa je na kaju rujna u evidenciji pakračkog Zavoda tek 9 nezaposlenih osoba sa završenim fakultetom. Pored toga posao u rujnu je dobilo  četiri osobe s VŠS, 39 sa SSS, četiri sa završenom osnovnom školom i dvije s nezavršenom. Od  57 novozaposlenih  46 je ostalo raditi na pakračkom ili lipičkom području, a 11 u ostatku Hrvatske. Ono što nije dobro da su tek  četiri osobe zaposlene na neodređeno vrijeme, a čak 10 na nepunu satnicu što u kombinaciji s mjesecom rujnom  navodi na zaključak da su zaposlene u prosvjeti što donekle objašnjava visoku zastupljenost VSS u rujanskom zapošljavanju.

Sagledavajući po mjestu prebivališta u odnosu na kolovozu u Lipiku je s 284 nezaposlene osobe porast za 15, a u Pakracu s 387 osoba je pad za tri.

U rujnu je 108 nezaposlenih ostvarilo pravo na novčanu naknadu u prosječnom iznosu od 2.038 kuna.

Krajem rujna na Županiji u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je bilo 3.218 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec nezaposlenih je manje za 1,3 posto  ili 43 osobe, a na međugodišnjoj razini (rujan 2017./rujan 2016.), nezaposlenih je manje za 18,1 posto ili 709 osoba. U odnosu na broj zaposlenih 19.028 četvrti mjesec za redom stopa nezaposlenost je na Županiji ispod 15 posto.