Kulturno prosvjetno društvo „Sloga“ prvi put obilježava Svjetski dan audiovizaulne baštine (27. listopad) koji se u svijetu inicijativom UNESCO-a obilježava već 12 godina.  Povodom toga u kinu Hrvatski dom dr. Franjo Tuđman, toga dana (sljedećega petka)  će  obilježiti posebnim programom. S početkom u 11:30 sati bit će, kao i u još 28  kina u Hrvatskoj, prikazan film  „Tajna starog tavana“ bez naplate ulaza jer filmska prava daruje Kino mreža. Lokalni program će obogatiti Radioamaterski klub „Vjekoslav Krenek“ Pakrac koji će u foajeu kina nakon filma simulirati  nužne komunikacije, poziva u pomoć, pod naslovom: „SOS – život izvan neta“.

Istim povodom KPD „Sloga pokreće akciju prikupljanja starijih audio-video zapisa u svrhu njihova očuvanja koje će naknadno digitalizirati i  čuvati. Stoga pozivaju sugrađane  da dostave svoje video materijale (VHS, DVD, CD) te zvučne zapise u Hrvatski dom „Dr. Franjo Tuđman“ svakim danom od 18 do 20 sati.

Svoj AV materijal predajte u zatvorenoj koverti s naznakom „AV zapis“. Ukoliko želite povrat originalnog materijala nakon digitalizacije, u koverti ostavite osobne podatke: ime i prezime, adresa i broj telefona.  AV zapisi mogu bilježiti bilo koji događaj vezan za naš grad, sugrađane, događaje – svako lice, svaka kuća, svaki pejzaž rado će biti viđeni i netko će ih se s radošću prisjećati, kažu u priopćenju iz KPD-a „Sloga“ koje potpisuje tajnica Dubravka Špančić.

U njemu naglašavaju „da su brojni pakrački zapisi: pokretne slike i snimljeni zvuk (video) te drugi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Stoga je cilj toga dana dati posebnu pozornost podizanju svijesti o važnosti očuvanja audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela našeg identiteta, zajedničkog nasljeđa svih nas. Pakrac je u tom smislu u još lošijoj poziciji. AV zapisa prije Domovinskog rata, radi njegove razornosti, gotovo da i nema; nestali, izgorjeli, uništeni... Radi toga, simbolično pokrećemo akciju prikupljanja onog što nam je ostalo“, kažu u priopćenju.

PROGRAM 27. LISTOPADA:

Film „TAJNA STAROG TAVANA“

(Film za djecu i mlade iz 1984. godine redatelja Vladimir Tadeja)

Film govori o dvojici radioamatera čije ljetovanje na otoku Hvaru prerasta u avanturu u koju se zbog moćnog oružja upliće međunarodna špijunska organizacija. Protagoniste koji na starom tavanu pronađu zaboravljeni izum antigravitacijskog topa, dječake Miru i Pepeka, utjelovili su Mario Mirković i Jiri Guryca, postavivši se tako uz bok Borisu Dvorniku (Šime), Špiri Guberini (Marko Pivac) te Nini Petrović (Božena), Petru Jelaski, Miji Oremović i drugima. U ulozi Adama našao se Rene Bitorajac, u to vrijeme dvanaestogodišnjak.

Morseov kod/abeceda: „SOS - ŽIVOT IZVAN NETa“

 U kratkoj  prezentaciji Morseove abecede, najpoznatije metode za prijenos informacija putem telegrafskih/brzojavnih šifri koje koriste električni impuls telegrafskom žicom, audio zvuk, radio signal, kao i mehanički i vizualni signal (bljeskanje). Kako se za emitiranje Morseovog koda koriste samo dva stanja (on/off, da/ne ili 0/1) Morseova abeceda se tumači začetnikom primjene binarnog koda, a nastala je daleke 1830. godine. Danas se koristi samo kao komunikacija u slučaju opasnosti (SOS) i kao navigacijski radio signali. Aktivno je koriste radioamateri i izviđači, a manje je poznato da služi i za identifikaciju signala mobilnih telefona.