Studeni polako kuca na vrata, a to je vrijeme kad se sportske aktivnosti s vanjskih prohladnih terena pomalo sele u topliji i suh dvoranski prostor. Najprije u dvoranu, logično, ulaze oni najmlađi sportaši kojih u Pakracu ne manjka, pa će tako samo pakrački Hajduk tijekom studenog svoje mjesto pod krovom tražiti za više od stotinu dječaka do 14 godina starosti. Pitanja se nameću sama - postoji li problem s raspodjelom termina, ima li još slobodnih, ako ima jesu li oni u prihvatljivo vrijeme s obzirom na to da se radi o učenicima kojima nije praktično koristiti ranopopodnevne i kasnovečernje termine… Ova i slična pitanja postavljamo svake godine u ovo vrijeme, a obzirom da od srpnja prošle godine pakračkom sportskom dvoranom upravlja Sportska zajednica Grada Pakraca s druge strane stola ovog se puta našao Denis Relota, tajnik SZ Grada Pakraca.

„Slobodnih termina je ostalo malo i to je činjenica koja svakog normalnog treba veseliti jer znači veliku popunjenost kapaciteta. Jasno je da smo svjesni dolaska velikog broja djece, u ovom slučaju mladih nogometaša Hajduka i na to smo spremni. Prirodno je da rukometaši LiPe trenutno koriste najviše termina, čak i više nego prošle godine jer su pokrenuli rad s određenim selekcijama, no termine ćemo u dogovoru s oba kluba posložiti ponovo i Hajduk neće biti niti malo zakinut u odnosu na prošlu godinu“ tvrdi Relota.

Dvorana trenutno u slobodnoj ponudi ima tek termine ponedjeljak, srijeda i petak od 21 do 22 sata i onaj popodnevni od 15 do 16 sati za koje, zbog neatraktivnosti, ne postoji interes. Ostale termine u prijepodnevnim satima popunjava škola s nastavnim aktivnostima, a one komercijalne popodnevne ponovo škola s izvannastavnim aktivnostima, nešto malo rekreativci, a većinu koristi već spomenuti pakrački rukometni drugoligaš LiPa.

Cijene termina su ostale nepromijenjene, kupci-građani i dalje plaćaju 190 kuna, a udruge koriste popust i njihov sat vrijedi 150 kuna. Relota tvrdi da su ovo najniže cijene u županiji, a vjerojatno i u okruženju te da nisu korigirane od osnivanja dvorane unatoč višestrukim poskupljenima energenata kroz sve ove godine. Mala dvorana nije popunjena kao velika, popodnevnih termina ima, pa će po svemu sudeći tijekom studenog i ona u puni pogon.

Proračun za sport

Sportska zajednica je od svog osnutka zadužena i za kompletna proračunska sredstva koja je Grad Pakrac namijenio za sport. Ona su za 2017. godinu iznosila 660 tisuća kuna koja Grad u 12 jednakih apanaža prenosi na račun SZ, a ona dalje „prelije“ sportskim udrugama po unaprijed kategorizacijom utvrđenim kriterijima. Osim toga SZ ima i pet zaposlenika – dva domara, dvije spremačice i tajnika - koji se financiraju isključivo iz ostvarenih prihoda najma dvorane i kuglane, ne dirajući u proračunski kolač namijenjen udrugama.

„Bez problema financiramo naše plaće iz rečenih prihoda. One iznose ukupno 35 tisuća kuna u bruto iznosu, a uz njih podmirujemo i tekuće troškove koji nisu zanemarivi pa možemo ustvrditi da ćemo godinu završiti na pozitivnoj nuli“.

U blagajne sportskih udruga se do listopada od Grada preko Sportske zajednice slilo 550 tisuća kuna (računajući i kompenzacije za najam dvorane) od proračunom predviđenih 660 tisuća kuna, što je visokih 83 posto realiziranih sredstava. Relota posebno hvali suradnju na relaciji Grad – SZ: „Odlično surađujemo s gradonačelnicom Blažević koja nam redovito prebacuje dvanaestine pa onda ni mi nemamo problema s transferom novca. Sudeći po svemu ovo bi mogla biti jedna od rijetkih godina kad će proračun za sport biti realiziran u stopostotnom iznosu“.

S obzirom na količinu proračunskih sredstava kojima raspolažu u Zajednici naglašavaju da su se temeljito radili na važećem pravilniku i kategorizaciji kako bi se svim udrugama omogućilo sufinanciranje barem osnovnih potreba (suđenje, delegati, prijevoz). Smatraju da su ispravno procijenili njihove osnovne potrebe nužne za natjecanja, ali i podsjećaju da se udruge samo sufinanciraju iz proračuna pa su samim time primorane i tražiti sponzore.

Sportska zajednica će u studenom prije prijedloga novog proračuna ići prema Gradu s novim uvećanim potraživanjima za sport u 2018. godini, a takva potreba se temelji na financijskim izvješćima udruga iz kojih je vidljivo da troše više nego ih sljeduje. Koliko je uvećanje realno očekivati teško je reći, sigurno je jedino to da će ovaj zahtjev prema Gradu u ime sportaša biti valjano argumentiran.