Jačanje kompetencija odgojitelja u radu s djecom s posebnim potrebama u redovnom odgojno-obrazovnom sustavu naziv je međužupanijskog stručnog skupa za odgojitelje predškolskih ustanova Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije održanog 17. listopada u Pakracu u nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje. Stručnom skupu koji je održan u pakračkoj gradskoj vijećnici je nazočilo šezdeset odgojitelja i ravnatelja iz navedenih županija, a organizator skupa bio je Dječji vrtić Maslačak iz Pakraca.

Program je kratko predstavila Luja Zamečnik, viša savjetnica za predškolski odgoj, a više tematskih cjelina stručno su prezentirali predavači Luja Zamečnik, prof, Elizabeta Haničar, mag. rehab. educ., Zorana Butorac, prof., Valerija Brkić, odgojitelj mentor te Bruneta Kovač, odgojitelj savjetnik.

Skup je otvorila Višnja Klobučar, ravnateljica pakračkog DV Maslačak koja je nakon uobičajenih riječi dobrodošlice predstavila svoju ustanovu istaknuvši pri tom da nakon Domovinskog rata i potpune devastiranosti DV Maslačak, zahvaljujući između ostalog i odličnoj suradnji s Gradom Pakracom, danas pored matičnog vrtića u samom gradu ima i četiri područna - u Prekopakri, Badljevini, Donjoj Obriježi te onaj na Kalvariji.

„Zapošljavamo 39 osoba od kojih su 22 odgojiteljice, a s malom školom danas imamo dvjestotinjak djece. Upisi su otvoreni, neupisanih nemamo“ rekla je ravnateljica Klobučar.

„Odlično, ali tako je to kad žena vodi ustanovu, a to je u Pakracu gotovo pravilo. Dobrodošle, moje dame, u ženski grad“ dodala je u šaljivom tonu gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević pojasnivši da su u Pakracu na važnim i odgovornim funkcijama u velikoj većini žene. „Naravno da raduje da nema neupisane djece što proizlazi iz tog da smo kapacitetima podmirili sve potrebe predškolskog odgoja. Ulažemo i ulagat ćemo i dalje“ rekla je i podsjetila na nedavnu investiciju vrijednu više od milijun kuna kroz program energetske obnove za matični vrtić u Pakracu. Blažević se osvrnula i na program današnjeg stručnog skupa ustvrdivši da i u Pakracu postoje kako darovita djeca tako i djeca s posebnim potrebama i da je Pakrac takvu djecu prepoznao i čini sve da im se omogući određeni iskorak.

O povijesti Pakraca, ali i o kompleksu Janković koji je i primio sudionike današnjeg stručnog skupa, nekoliko je riječi rekla Jelena Hihlik, ravnateljica pakračkog Muzeja. Izdvojila je bogatu povijest srednjeg vijeka i kovnicu novca s prvim kovanim Banovcem i kunom na njemu kao preteči današnje hrvatske monete, spomenula i status važnog trgovačkog središta s kraja 19. stoljeća sve do bliže povijesti i Domovinskog rata te važnosti našeg grada u stvaranju samostalne Hrvatske.

Gabrijela Sabo Seleši je ispred Turističke zajednice pozdravila skup naglasivši važnost sudjelovanja najmlađih sugrađana i njihovih odgojitelja u kulturno-umjetničkom životu grada, te da Pakrac može biti ogledni primjerak suradnje vrtića s ostalim ustanovama po tom pitanju.

[caption id="attachment_12839" align="aligncenter" width="850"] cof[/caption]

[caption id="attachment_12840" align="aligncenter" width="850"] cof[/caption]

[caption id="attachment_12841" align="aligncenter" width="900"] cof[/caption]