Dan otvorenih vrata, organiziran 16. listopada povodom Dana bijelog štapa – međunarodnog dana slijepih osoba, Udruga slijepih Pakrac – Lipik obilježila je u svojim prostorijama u Radićevoj ulici u Pakracu i svoje aktivnosti, namjenska pomagala, ali i običnu svakodnevicu prezentirala učenicima Srednje škole Pakrac te zainteresiranim sugrađanima. Oni su zauzvrat jedan dan volonterski pomagali članovima ove udruge.

Dan ranije članovi Udruge su posjetili pakrački srednjoškolski dom gdje su učenicima objasnili kako živjeti s ovim hendikepom te na koji način pomoći i pristupiti slijepoj osobi u neposrednom kontaktu.

Dan bijelo štapa prilika je i da se slijepe osobe osvrnu na loš status koji uživaju Hrvatskoj i na koji u svakoj prilici upozoravaju. Najveće razočaranje odnosi se na visinu inkluzivne rente ili dodatka na sljepoću koji je u visini od 48 eura propisan postojećim Zakonom o socijalnoj skrbi iz 2011. godine.

„Na službeni hrvatski prosjek plaće koji iznosi oko 750 eura mi dobijemo 48 eura što je u postotku 6,4% od ukupne plaće. Primjera radi zemlje u okruženju imaju od 200 do 300 eura na prosječno manju plaću nego što je naša. Na dnu ljestvice smo mi i Moldavija. No, moram reći da se i kod nas stvari popravljaju pa imamo garancije sadašnje ministrice da je u pripremi dorađeni Zakon o socijalnoj skrbi kojim bi se taj dodatak povećao“ rekao nam je Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih Pakrac – Lipik i dodao da povećanje rente i usklađivanje sa zemljama u okruženju mora biti prioritet novog socijalnog programa.