Zajednica Talijana Liberta, Vijeće talijanske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i Grada Pakraca te Udruga proizvođača talijanske konjske salame bili su u subotu 14. listopada u Ploštinama domaćini  tradicionalne priredbe Jesen u našem kraju – običaji i tradicije – dani konjske salame. Šarenilo promotivnih štandova pakračko lipičkih udruga već su standardan dekor ove jesenje manifestacije koju svojim prisustvom redovito obogate i gosti iz Italije. Jesen u našem kraju  ove je godine ponudila uobičajen repertoar pa su brojni posjetitelji kroz višesatni popodnevni sadržaj mogli uživati u kulturnom programu Harmonikaša Zajednice Talijana Materada, Kulturno umjetničke udruge Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače te domaće Češke Besede iz Prekopakre ili razgledati postavljenu izložbu slika i starinskih predmeta u improviziranom lokalnom muzeju.

Sastavni dio Jeseni je i prezentacija izrade konjske salame pa ste, ako ste se zatekle ove subote u Ploštinama, osim edukativnog dijela vezanog za izradu konjske salame, mogli uživati i u vrućim zalogajima friške i netom izrađene ove talijanske delikatese.

U večernjem dijelu kulturno-umjetničkog programa predstavili su se mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak iz Donje Obriježi, Plesna grupa Dolce Lipik-Pakrac, Pjevački zbor i plesna grupa Zajednice Talijana Materada, KUD Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUD Čardaš Suza/Beli Manastir i Češka Beseda Prekopakra.

U protokolarnom dijelu programa goste je u ime ZT „Liberta“ Ploštine pozdravio predsjednik Antun Bruneta, a ispred Grada Pakraca to je učinio predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić čestitavši na dugogodišnjem radu te zahvalio na aktivnostima i inicijativama koje poduzimaju kako bi život na ovim prostorima bio bogatiji i sadržajniji.