Roditelji učenika koji se iz Pakraca (i okolice) školuju u Daruvaru, ali i drugim mjestima u koje stižu putujući svakodnevno autobusom ostali su zatečeni 1. listopada nenajavljenim poskupljenjem učeničke mjesečne autobusne karte. Udio roditelja u cijeni mjesečne karte iz Pakraca za Daruvar povećan je s rujanskih 92 kuna na listopadskih 200. Poskupljenje iznosi enormnih 117 posto ili 118 kuna pa će oni u ovoj školskoj godini za prijevoz svog djeteta učenika u Daruvar morati izdvojiti dodatnih oko 950 kuna.
Osim što poskupljenje nije najavljeno, roditeljima je predstavljalo dodatno neugodno iznenađenje jer se u isto vrijeme s cijenom benzina nije događalo ništa posebno, rekli su nam roditelji koji su nam ukazali na taj problem.
Što se dogodilo, zašto je prijevoz za roditelje poskupio, poslali smo upit u APP, požešku tvrtku koja prijevozi srednjoškolce na našem području no unatoč dva poslana maila do pisanja ovog tekst odgovor nismo dobili, što donekle ne čudi one kojima je poznata situacija na tržištu autoprijevoznika. Naime APP je promijenio vlasnika pa je to mogući razlog poskupljenja, ali i drugih preslagivanja u tvrci radi čega smo ostali uskraćeni za odgovor.
Međunarodna korporacija Arriva koja djeluje u 14 europskih zemalja, zapošljava oko 60.000 ljudi i prevozi više od 2,2 milijarde putnika godišnje je 21. kolovoza preuzela 78,34 dionica Autotrans grupe – najveće privatne autobusne tvrtke u Hrvatskoj kojoj je pripadao i APP.
Zaobilaznim putem, koristeći više izvora informacija, saznali smo da je u prošloj školskoj godini APP sudjelovao vlastitim popustom u dijelu cijene učeničke mjesečne karte.
Cijenu limitira Ministarstvo
Sustav prijevoza učenika u Hrvatskoj funkcionira tako da je cijena mjesečne karte razvrstana od strane Ministarstva prosvjete koje plaća 75 posto cijene u 6 kategorija, ovisno u udaljenosti lokacija: u prvoj kategoriji od 6 do 10 kilometara (Pakrac-Lipik) Ministarstvo ugovorenom prijevozniku priznaje cijenu od 450 kuna, u drugoj kategoriji je udaljenost od 11 do 20 kilometara (Badljevina-Daruvar ili Pakrac) Ministarstvo priznaje cijenu od 650 kuna. U trećoj kategoriji, nama najinteresantnijoj, je udaljenost od 21 do 30 kilometara (Lipik-Pakrac-Daruvar) i tu Ministarstvo priznaje prijevoznicima cijenu od 800 kuna. Ministarstvo posredstvom županija izravno plaća 75 posto priznate cijene karte što je u slučaju relacije Pakrac-Daruvar 600 kuna, a razliku do priznate cijene od 200 kuna plaćaju roditelji. Do 1. listopada, prema našim neslužbenim informacijama dio te cijene je preuzimao APP, a 92 kune roditelji. No, novi vlasnik je ukinuo tu subvenciju, pa cijeli iznos od 1. listopada plaćaju roditelji.
O cijeni karte raspravljali i u Županiji
Novonastalo stanje je bila i teme koordinacijskog sastanka načelnika i gradonačelnika sa županijskom vlasti održanog 3. listopada u Požegi nakon kojeg je dožupan Željko Jakopović prema pisanju medija dao izjavu u kojoj je rekao: „Dobili smo informacije da APP nešto poskupljuje karte i traži se rješenje da to ne ide na teret učenika, odnosno roditelja. Do univerzalnog rješenja nismo došli pa smo rekli neka sada listopad prođe onako kako su zamislili u APP-u a onda ćemo vidjeti kako svaki grad i općina mogu pomoći. Razmišljamo i da kao županija pomognemo s tri posto. Sredstva naizgled nisu velika, ali za naš proračun jesu. Tako želimo pokazati osjetljivost prema učenicima i roditeljima. Vidjet ćemo u sljedećem mjesecu kako to riješiti“.
U dva grada 280 učenika putnika
Prema informacijama prikupljenim u županijskim uredima s područja Grada Pakraca mjesečnu učeničku kartu u 1. grupi koristi 26 učenika, u drugoj pet, u trećoj (Pakrac-Daruvar) 147, a u četvrtoj (više od 30 kilometara) jedan tako da s području Grada Pakraca ima 179 učenika putnika. Brojke su tek nešto malo manje u Lipiku gdje svakodnevno putuje 101 učenik; 5 u prvoj, dva u drugoj, 77 u trećoj (Daruvar), 7 u četvrtoj i 10 u petoj grupi po kriterijima udaljenosti Ministarstva.
Komentirajući na naš zahtjev ideju Županije da gradovi sudjeluju u sufinanciranju prijevoza učenika putnika pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je istakla da ove proračunske godine to ne dolazi u obzir jer za to više nema prostora u proračunu, a toj ideji nije sklona niti u buduće osim za učenike koji iz pakračkih sela putuju na nastavu u pakračku srednju školu.
Stoga je vjerojatnost da će ipak roditelji morati svojoj djeci svakoga mjeseca izdvajati za kartu po 200 kuna (za Daruvar) što je puno nakon lanjskih 86. No preklani je ta karta za roditelja koštala 171 kunu, tako da taj trošak nije neka novost.