Od ponedjeljka 2. listopada u Prekopakri su na terenu geodeti  tvrtke „Geodist“ iz Zagreba, jednog od izvođača radova  nove katastarske izmjere katastarskih općina  Pakrac i Prekopakra koja će se naredne dvije godine provoditi za nešto manje od 9000 katastarskih čestica. U nepunih deset dana izmjeru je odrađene  oko 200 čestica  rekao nam je Antonio Luketić, mag. ing. geodezije, voditelj terenskih radova u „Geodisku“. U tijeku su radovi u zapadnom dijelu Prekopakre, na potezu od ceste za Klisu prema zgradi škole i zapadnije.

Jedan od problema je, ističe Luketić,  neodazivanje vlasnika na poziv da prisustvuju izmjeri. Pozive koje je odobrila  Državan geodetska uprava upućuje sam izvođač radova sukladno svom planu izmjere. Pozivi su najprije upućivani poštom. No ispostavilo se je, kako su nam potvrdili sami mještani Prekopakre, da se događalo da dođu nakon što je zakazani termin već prošao. Sada ih raznose zaposlenici gradskog komunalnog poziva. Potvrdila nam je to i Marija Čar, voditeljica Odsjeka za graditeljstvo i komunalne poslove Grada Pakraca. No unatoč tome vlasnici se ne odazivaju, ili ne odrade pripremne radnje, a jedan od razloga je što ne čitaju dvostranični poziv (primjerak objavljujemo na dnu ovog teksta) na kojem su sve upute, čak i sa shematskim prikazom. Osnovno je pravilo da pozvana osoba treba  prije izlaska stručne ekipe na teren kontaktirati susjede (međaše), obilježiti zajednički poznatu i prihvaćenu među, odnosno označiti eventualno sporne dijelove.

Na pozivu je otisnut i broj mobitela  voditelja radova na koji građani mogu zatražiti dodatne informacije ili u slučaju neodgodivih obveza u zakazanom terminu dogovoriti novi.

Od M. Čar smo doznali da je bilo i slučajeva da su ljudi vidjevši službeni karakter i zaglavlje poziva odbijali primiti što je upravo njima na štetu jer je ovo prilika, ističe Čar, da ljudi  bez ikakvih osobnih troškova razgraniče među, ucrtaju naknadno legalizirane objekte, olakšaju prijenos vlasništva i srede puno toga što je katastarski i gruntovno neriješeno na njihovim nekretninama. Stoga se vlasnici prema ovom poslu, koji će u konačnosti gradski proračun u naredne četiri godine koštati  oko 4 milijuna, a Geodetsku državnu  upravu 2,7 milijuna kuna., trebaju odnositi odgovorno.

Rezultat izmjere će biti podložan javnoj raspravi gdje će građani imati prilike za prigovor, a u konačnosti će morati u gruntovnici i katastru potpisati suglasnost na izmjeru granica njihovih  nekretnina ili je osporiti što će izazivati dodatne troškove. Stoga je i jedan od ciljeva  izmjere da se ti troškovi izbjegnu pa stoga  iz gradske uprave i od strane izvođača se poziva vlasnike nekretnina na suradnju.

Na sadašnjem području Prekopakre nakon idućeg tjedna će biti privremeno radovi obustavljeni i nastavljeni 30. listopada. Tjedan dana ranije, 23. listopada  drugi izvođač, „Geo grupa“   započet će izmjeri i na području katastarske općine Pakrac. Daljnji tijek i redoslijed bit će poznatiji nakon ponedjeljka kada će se sastati gradsko čelništvo s direktorima izvođača.