Udruga za očuvanje narodnih običaja „Lido“ organizator je tradicionalnog kolinja koje će u Dobrovcu biti održano u subotu 28. listopada, a u sklopu kolinja po prvi puta će organizirati i Čvarkijadu – natjecanje u pečenju čvaraka. Na Čvarkijadi mogu sudjelovati svi zainteresirani koji se do 18. listopada prijave u prostorijama Turističke zajednice u Lipiku ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Broj članova u ekipi je neograničen, kotizacija za sudjelovanje je 100 kuna po ekipi, a organizator će sudionicima osigurati stol, drva za vatru i 15-ak kilograma slanine koja će biti podijeljena razmjerno broju sudionika.

Marijan Poletto, predsjednik „Lida“, ističe da će osnovno pravilo natjecanja biti pečenje čvaraka po starinski.

– To znači da neće biti dozvoljeno topiti mast i peći čvarke na plin i slično nego isključivo na drvima. Također, sav prihod sa Čvakrijade je namijenjen pomoći Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Dobrovac za kupovinu nove pumpe za vatrogasno vozilo, a koja je uništena ove godine na požaru u Bjelanovcu, ističe Poletto.

Kolinje u 9:30. Čvakrijada u 11 sati

Predviđeno okupljanje sudionika Čvakrijade je na igralištu u Dobrovcu u 11 sati, u 12 je planiran početak natjecanja, a proglašenje pobjednika očekuje se oko 15 sati. Tri najbolje ocijenjene ekipe osvojiti će nagrade i to u opremi.

Samo tradicionalno kolinje započinje oko 9:30 i trajati će cijeli dan, a zanimljivo je da će posjetitelji moći kupiti domaće i svježe meso i mesne proizvode. Tako će se čvarci, koje tog dana ispeče organizator, prodavati po cijeni od 30 kn/litra, kilogram mljevenog mesa će prodavati po 30 kuna, par kobasica po 15, a par krvavica po 10 kuna. Također, u prodaji će biti i domaća svinjska mast i to po cijeni od 10 kuna po staklenki.

Uz bogatu ugostiteljsku i gastronomsku ponudu, cijeli dan će za dobru atmosferu biti zaduženi tamburaši, a u večernjim satima će u grijanom šatoru posjetitelje zabavljati „Joks band“.