banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Šesti dan listopada 1991. godine je bio jedan od najtragičnijih dana na pakračkom ratištu. Toga dana je poginulo 19 hrvatskih branitelja, 4 civila, a 12 branitelja je ranjeno. Sve to se događalo u pokušaju zaustavljanja akcije Jugoslavenske narodne armije i domaćih srpskih paravojnih snaga koja je imala za cilj zatvaranje ceste kod Batinjana, posljednje slobodne prometne komunikacije Pakraca, Lipika i Prekopakre s ostatkom Hrvatske.


Na području Gornje Obriježi, Tornja i Batinjani na više mjesta u pokušaju sprečavanja opkoljavanja od strane Banjalučkog korpusa poginuli su branitelji, ali i nedužni civili, neki čak i ranije ranjeni, koji su se zatekli na tim mjestima, ispričao je danas kod kapele sv. Franje Asiškog na komemorativnom skupu u Gornjoj Obriježi povodom 26. godišnjice ove tragedije osnovne pojedinosti o akciji sudionik Božidar Lujanac, tadašnji zapovjednik badljevačke samostalne satnije Zbora narodne garde. On je još jednom apelirajući da se ispravi nepravda prema pakračkom ratištu i pakračkim braniteljima istaknuo kako je krajnje vrijeme da se pokojnom Stipi Šircu dodjeli čin generala koji je svojom hrabrošću, odlučnošću i znanjem stao u obranu domovine. Kako je rekao Lujanac, tri dana kasnije branitelji su vojnim akcijama ponovo omogućili komunikaciju ovim prometnicom i razbili obruč oko Pakraca, Lipika i Prekopakre, a sedam dana poslije i proširili oslobođeno područje pa ovi dani predstavljaju prekretnicu na pakračkom ratištu.


„Ovdje demantiram sve one koji tvrde da nije bilo organizirane obrane Pakraca. Pakrački branitelji spriječili su prodor banjalučkog korpusa do Virovitice i stvorili mogućnost Hrvatskoj vojsci da kasnije uspješno provede oslobađajuće akcije „Papuk 91“, „Otkos 1“ i „Otkos 2“, rekao je Lujanac.

Do slobode i nezavisnosti ogromnim žrtvama

U nazočnosti obitelji poginulih branitelja i suboraca u ime Grada Pakraca obiteljima poginuli na žrtvama njihovih sinova, supruga i očeva je zahvalio dogradonačelnik Grada Pakraca Marijan Širac istakavši dodatno zadovoljstvo što ovom činu zahvale, ali i satu povijesti prisustvuju učenici osnovnih škola Pakraca i Lipika.


Zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović je istakao mješavinu osjećaja zadovoljstva i razočaranja. Zadovoljstvo dolazi iz činjenice da dostojno obilježavamo žrtve ovih hrabrih ljudi koji su dali živote za obranu domovine, a razočaranje činjenicom da mi Hrvati na kraju 20. stoljeća do slobode i samostalnost svoje domovine nismo mogli doći bez ogromnih ljudskih i materijalnih žrtava čime je nama stvorena i obveza da prenosimo istinu o toj žrtvi i nastanku Hrvatske, ali i nastojanjima da je dalje duhovno i materijalno razvijamo u skladu s vremenom i vrijednostima adekvatnim 21. stoljeću i članstvu u Europskoj uniji. Izražavajući zahvalu obiteljima poginulih istaknuo je kao obvezu politike da im tu žrtvu kroz razne materijalne kompenzacije učini lakšom i podnošljivijom.
Svetu misu je služio obriješki župnik Oliver Krančić.
Komemorativnom skupu u Donjoj Obriježi je prethodilo polaganje vijenaca na spomenike poginulim braniteljima u Batinjanima, Velikom Banovcu i Gornjoj Obriježi.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić