Katastarska izmjera naselja Pakraca i Prekopakra, koja obuhvaća u Pakracu površinu od  1238 hektara i u Prekopakri 698 hektara, ili nešto manje od 9000  pojedinačnih čestica je zahtjevan,  dugotrajan i skup proces ali i izuzetno važan jer se na njega vežu svi ostali projekti i svi dosadašnji projekti bi išli brže. Pored toga dobiti ćemo  i stvarno stanje na terenu što je neophodno za kvalitetno projektiranje, a građani će imati stvarno stanje svojih parcela, rekla je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević na današnjem obilježavanju početka radova na katastarskoj izmjeri za područje Pakraca i Prekopakre.

Svečanosti su prisustvovali i Antun Vidaković, zamjenik ravnatelja  geodetske državne uprave sa suradnicima, dožupan Željko Jakopović i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova.

Projekt koji je simbolično počeo danas, makar je sporazum potpisan još 2011. godine,  provodit će se do 2020 godine, vrijedan je 6,6 milijuna kuna od čega će Pakrac iz naredna četiri proračuna ga financirati s 3,96 milijuna kuna, a GDU s oko 2,7 milijuna.

Antun Vidaković, zamjenik ravnatelja GDU, naglasio je da je riječ o skupom, ali najboljem načinu sređivanja stanja u prostoru kojim će se u konačnosti dobiti nova zemljišna knjiga i dokinuti sadašnji kaos koji izaziva dvostruka evidencija,  u katastru i gruntovnici.

Josip Mikšik, pročelnik požeškog ureda za katastar istakao je da je u Županiji  napravljeno takvih 13 izmjera, a ovim se  ispravlja nepravda jer sva sjedišta gradova i općina to imaju pa je   Pakrac ostao zadnji. I on je naglasio da je  riječ o vrlo zahtjevnom projekt koji uključuje sve građane radi čega će trajati tri do četiri godine.

Dožupan Željko Jakopović je izrazio žaljenje što Županija zbog poznatog stanja u proračunu sada nije u mogućnosti sufinancirati projekt, ali kako on traje četiri godine izrazio je nadu da će kasnije Županija moći pomoći Gradu Pakraca u izvršavanju dijela financijskih obveza iz ovog sporazuma.

Pakračka gradonačelnica rekla je da je zadnja takva izmjera rađena 1915. godine te je sve građana pozvale da dođu  narednog ponedjeljka u 17,30 sati u gradsku vijećnicu na prezentaciju projekta kada će moći saznati više.

Kao izvođači radova pojavljuje se čak pet geodetskih kuća iz više hrvatskih gradova čiji predstavnici su bili danas na ovoj prezentaciji.