Prvi aktualni sat u novom mandatu, održan prekjučer  na sjednici Gradskog vijeća, za razliku od prethodnih, vijećnici su pokazali više interesa za područje društvenih djelatnosti, a manje je pitanja bilo usmjereno prema komunalnim problemima iz najbliže životne okoline.

Otvorila ga je dr. Kristina Milek (HDZ) pitanjem o vraćanju samostalnosti pakračkoj bolnici naglasivši potrebu veće podrške Grada i Županije, posebice s aspekta  konsolidacije liječničkog kadra.

Odgovarajući, gradonačelnica Anamarija Blažević,  nabrojala je niz poduzetih mjera i radnji kao što su nedavni razgovor s Tomom Medvedom, ministrom hrvatskih branitelja, oko  statusa veteranske bolnice i mogućnosti  sufinanciranja njenog rada  iz  proračuna Ministarstva te sastanak oko stipendiranja studenata medicine s gradonačelnicima svih gradova koji gravitiraju bolnici.

Odgovarajući na pitanje Željke Pejše Božić (HDZ), vezano uz ovoljetna arheološka istraživanja, rekla je da konačnih nalaza još nema, na analizi su, ali  prvi službeni rezultati su dobri te je u Ministarstvu kulture prijavljen projekt nastavka istraživanja.

Dragan Marin (SDP) primijetio je stagnaciju upisa djece u obrazovne ustanove, od vrtića do srednje škole. Prati li Grad to i sprema li određene intervencije?

Stagnacija postoji samo u srednjoj školi i tamo treba noviteta, traže se nova upisna usmjerenja i od toga treba krenuti. Problem je u cijeloj Županiji. Zabrinjava i odlazak naših učenika u Daruvar, odgovorila je gradonačelnica.

Migracija postaje alarmantna

Zoran Krejči (SDP) govorio je o iseljavanju stanovnika koje unazad dvije, tri godine više nije sporadično, nego učestalo, a posljednjih pola godine alarmantno. Uviđa li gradonačelnica veličinu tog problema i kako zaustaviti ovaj egzodus?

Pratimo trendove i to nikoga ne veseli, posebice stoga što odlaze cijele obitelji. Nažalost, to je realnost Slavonije. No ima i nečega dobrog – u Pakrac doseljavaju ljudi zbog posla, poznate su mi obitelji iz Sirača i Daruvara. Mi stvaramo uvjete  da se otvaraju radna mjesta. S tim problemom se mora boriti uz malo više optimizma, ali i s konkretnim mjerama, pa ćemo od 1. siječnja povećati  naknadu za novorođenu djecu, odgovorila je Blažević.

Krejči je podsjetio i na zgradu stare psihijatrije za koju se planovi oko znanstvenog centra ne realiziraju te postavio pitanje što se s njom čeka, na što je gradonačelnica odgovorila da se čeka novac jer projektna dokumentacija košta 500 tisuća kuna, što je previše za proračun.

Miroslava Ivančića (HDZ) zanimalo je koliko košta najavljena katastarska izmjera i kome je to korisno.

Gradonačelnica je podsjetila da je izmjera kod nas zadnji put rađena 1915. Godine. Oko 60 posto troškova ili nešto više od tri milijuna kuna financira Grad kroz četiri godine, a Državna geodetska uprava oko 40 posto ili nešto više od dva  milijuna kuna. Izmjera je dobra i potrebna  za sve projekte koje ćemo raditi, pri čemu će  izvođač radova morati ući u svaku kuću na području Pakraca i Prekopakre pa je zamolila stanovnike za suradnju jer je to od velikog značaja za sve nas.

Neven Garača (SDP) naglasio je značaj postojanja visoke zdravstvene škole u Pakracu i založio se za njeno osamostaljivanje.

Saša Hejtmanek (HDZ) tražio je da Grad organizira sastanak s izvođačima radova na kanalizaciji u Badljevini, a Josip Delorenci (HDZ) sastanak s nadzornim organima na aktualnom projektu uređenja poljskih putova, što će im biti omogućeno.

Zorana Hofmana (HDZ) interesirala je dinamika uređenja Aleje kestenova koja će prema gradonačelničinom objašnjenju ići kroz nekoliko faza Najprije od „Ančića do pedagoške“, što je  prijavljeno na jednu od mjera Ruralnog razvoja, potom će na red doći i stabla, ali kada, nemoguće je odgovoriti jer to  ovisi o financijskim sredstvima.

Vladi Ecku (HDZ) obećala je čišćenje slivnika u prekopakranskoj Ulici Dalibora Duchača, dok će se za uređenje pružnog prijelaza obratiti HŽ-u. Igoru Cavaliju objasnila je da je projekt izgradnje vodovoda u Donjoj Obriježi u vrijednosti većoj  od 7 milijuna kuna odobren i kreće uskoro pa će voda doći u taj kraj za dvije ili tri godine.

Mirsada Popović Damjanović (SDSS) je primijetila da su  neki ivičnjaci u gradu previsoki te upozorila na problem stoke koja luta po Kričkama, Branešcima, Bjelajcima, Jakovcima i uzrokuje smetnje prilikom prometovanja na cesti Pakrac-Požega.

Odgovorio joj je dogradonačelnik Nikola Ivanović. Riječ je o 70-ak krava smještenih u Jakovcima. Ugrožavaju sigurnost prometa, ali i imovinu u okolna tri naselja. Vlasnik se oglušuje na pozive i savjetovali su građane da traži zaštitu policije. Bio je i poljoprivredni inspektor, očekuju se pozitivni rezultati u smislu dovođenja stočara u red. Cilj Pakraca je da se tamo razvija stočarstvo, ali u skladu sa zakonom i dobrim susjedskim odnosima, rekao je Ivanović.