Proračun Grada Pakraca u prvoj polovini ove godine poslovao je s 1,4 milijuna  kuna većim prihodom od rashoda. Kada se od toga odbije doneseni minus od 1,06 milijuna kuna iz prošle godine, posljednjeg dana lipnja proračun je bio u plusu 330.000 kuna, izvijestila je vijećnike na sjednici Gradskog vijeća što je održana sinoć gradonačelnica Anamarija Blažević.

Osim poslovanja gradske kase u prvoj polovici ove godine, vijećnici su  sinoć skoro do ponoći raspravili rad gradskih ustanova i tvrtki u prošloj godini:  Vode Lipik, Poduzetničkog centra Pakrac, Osnovne glazbene škole Pakrac, Dječjeg vrtića Maslačak, Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik, kao i izvješće o radu gradonačelnice u prvoj polovini ove godine i obavljenoj reviziji lanjskog proračunskog poslovanja. Dobra vijest za pakračke studente medicine je da su vijećnici za  njih sinoć otvorili posebnu stipendijsku liniju. Osim izvješća gradonačelnice za rad u prvom polugodištu ove godine, gdje je četiri vijećnika SDP-a  bilo suzdržano, sve ostale točke usvojene su jednoglasno.

Proračun napokon u plusu

Stabilizacija ekonomskih kretanja u zemlji i u lokalnom okruženju te promjene u zakonskoj regulativi koje su u kraćem roku stabilizirale prihode jedinica lokalne samouprave bitno su se odrazili na prikupljanje prihoda proračuna Grada Pakraca i u prvom polugodištu 2017. godine te na suzdržanost i dodatnu racionalnost kod provedbe značajnijih planiranih projekata koji se u cijelosti ili djelomično financiraju iz proračuna Grada Pakraca. Ukupno ostvareni prihodi i primici u prvom polugodištu 2017. godine iznosili su 11,3 milijuna kuna ili 42 posto od planiranog. Ukupno ostvareni rashodi i izdaci u prvom polugodištu 2017. godine iznosili su 9,96 milijuna kuna ili 39 posto od planiranog. Preneseni manjak prihoda iz prethodnih godina u iznosu od 1,06 milijuna je u prvom polugodištu u potpunosti pokriven zbog provođenja dodatnih mjera stabilizacije proračuna, tako da je s danom 30. lipnja ostvaren višak prihoda u iznosu od 330.348 kuna, piše u obrazloženju izvješća o proračunskom poslovanju u prvih šest ovogodišnjih mjeseci.

Pojašnjavajući ovako dobar rezultat gradonačelnica Anamarija Blažević naglasila je da, iako je bila izborna godina, proračun je napravljen realno. „On je naš plan rada i toga se držimo, zato su i indeksi realizacije takvi“, naglasila je gradonačelnica.

Klubovi vijećnika su na ovom rezultatu čestitali i  nadaju se još boljem višku (HDZ), zadovoljni raspolaganjem novcem (SDP), mada misle da to ne  znači da je sve dobro i žele da se taj višak pretvori u ljude, stvaranje kadra, pronatalitetnu politiku, na što je gradonačelnica odgovorila: „Višak ćemo znati usmjeriti, ova godina je u znaku djece i mladih, a sljedeća u znaku obrtnika i poduzetnika“.

Inače, ovo je prvi put  nakon 2006. godine da je pakrački proračun u plusu.

 Revizija bez zamjerki

Revizijom lanjskog poslovanja gradskog proračuna, koju je proljetos obavio Ured za državnu reviziju, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti i propusti vezani uz usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima te su revizori izdali pozitivan nalaz, tako da u sklopu te točke dnevnog reda nije bilo puno vijećničkih rasprava, osim pohvale i želje da se takav nalaz ponovi i dogodine. Ovo bezuvjetno mišljenje revizije  ponovilo se prvi put nakon 2012. godine.

Podnoseći izvješće o radu u prvoj polovici ove godine, gradonačelnica Blažević istaknula je već pojašnjeno pozitivno proračunsko poslovanje, kao i ovoproljetna aktualna gradilišta na smetlištu, prometnicama na jugu grada te nastavak niza radnji na pripremi projekata za EU fondove na području vodoopskrbe i aglomeracije, kao i činjenicu da je u ovom razdoblju uklonjeno 40 ruševina i obavljena istraživanja arheoloških lokaliteta u centru grada. Istaknula je i međunarodnu gradsku aktivnost (Češka, Slovačka, BiH), kao i pomake u  načinu financiranja  rada udruga.

Vijećnici SDP-a izvješće su ocijenili kao literarni rad koji pršti optimizmom bez realnog sagledavanja i uz nedostatak kritičnosti i nespominjanja negativnog trenda migracija, pa su odlučili prilikom glasovanja biti suzdržani, pojasnio je Dragan Marin, predsjednik njihovog Kluba.

Tvrtka Vode Lipik lani je ostvarila prihod od 6,461 milijun kuna i rashod od 6,449 milijuna tako da je poslovala s dobiti od 12 tisuća kuna, izvijestio je direktor Marijan Pierobon. Najveći dio toga, gotovo 3,5 milijuna kuna ostvaren je od naplate vodoopskrbe.

Od važnijih lanjskih aktivnosti, Pierobon je  istaknuo da je ovo ljeto prošlo bez ikakvih redukcija i izrazio uvjerenje da će ova tvrtka dogodine pozivati potrošače da vodu troše što više.

Nezadovoljstvo poduzetništvom

Poduzetnički centar Pakrac, kako je izvijestila direktorica  Ivana Orban,  poslovao je lani s prihodima nešto većim od 2 milijuna kuna te isto toliko rashoda, pa je godinu završio s dobiti od osam tisuća kuna. PCP je lani značajno restrukturiran jer je iz njega u Sportsku zajednicu Pakrac premješteno upravljanje Gradskom sportskom dvoranom te je ukinut knjigovodstveni odjel tako da su u njegovom sastavu danas razvojni odjel, poduzetnički inkubator, tržnica i „Pakrački list“. Pojedinačno, svi segmenti tvrtke ostvarili su manji prihod nego godinu dana ranije pri čemu su razlozi za to različiti, od nedostatka raspisanih natječaja za financiranje projekata (razvojni odjel), seljenja u drugu pravnu osobu (dvorana), gašenje (knjigovodstvo), manjak interesa poduzetnika (inkubator), pad prodaje tiskanog izdanja (Pakrački list), manjak najmoprimaca (tržnica) pa je ukupan prihod u 2016. godini manji za 926 tisuća kuna, pojasnila je direktorica najavljujući da očekuje poboljšanja u 2017. godini jer se poboljšalo stanje s natječajima te izrazila uvjerenje da će to omogućiti iduće godine kadrovsko jačanje razvojnog odjela za što su se ponajviše založili svi vijećnici koji su sudjelovali u jednosatnoj raspravi, što je ujedno bila i najduža točka ove sjednice.

Tijekom tog sata, više se raspravljalo o stanju u pakračkom poduzetništvu nego o radu samog PCP-a pri čemu je istaknut nedostatak interesa za poduzetništvo, konkretnih ideja i premalo marketinga za Pakrac kao lokaciju poželjnu poduzetnicima.

Dr. Kristina Milek (HDZ) naglasila je da zabrinjava ovaj negativan trend u padu prihoda PCP-a, kao i  smanjivanje broja radnih mjesta. Ona smatra da PCP sam treba više  animirati  poduzetnike za javljanje na razne natječaje za bespovratna sredstva. Neven Garača (SDP) je istaknuo da se „potres“ u PCP dogodio 2015. godine, a ne lani, kada su otišli direktorica Vida Iličić, predsjednik Skupštine Davor Huška, kao i još neki zaposlenici. On je pohvalio dozu iskrenosti u izvješću i optimizam koji je iskazala direktorica, ali za manjak prihoda ne prihvaća „vanjske faktore“ kao što je konkurencija i teritorijalna nadležnost jer toga na tržištu nema. On se založio da se PCP očisti od svih dijelova koji nemaju izravnu povezanost s poduzetništvom.

Predsjednik Miroslav Ivančić (HDZ) naglasio je da se PCP mora više otvoriti prema poduzetnicima i mora imati više inicijative, a Dragan Marin je naglasio potrebu kadrovskog jačanja.

Najoštriji kritičar rada PCP je bila gradonačelnica koje je istakla „da smo navikli da PCP bude perjanica u svom segmentu, no mnogi su nas prestigli... PCP nam je  jako važan i nadam se dogodine pozitivnijoj raspravi o izvješću“.

Ustanovama uobičajena doza pohvala

U školskoj godini 2016/17 Osnovnu glazbenu školu Pakrac pohađalo je 92 učenika, od kojih 12 u predškoli. Osim u redovnoj nastavi, Škola  je sudjelovala na nizu gradskih manifestacija, kao i domaćim i međunarodnim natjecanjima, izvijestila je ravnateljica Alfreda Petani Grafina.

U Dječjem vrtiću Maslačak, prošlu pedagošku godinu boravilo je 201 dijete o kojima su brinule 23 odgajateljice i 13 ostalih zaposlenika, što je gradski proračun koštalo 3,25 milijuna kuna, dok su roditelji participirali nešto više od milijun kuna. Ovo vremensko razdoblje za pakrački vrtić je značajno jer je obnovljena zgrada matičnog vrtića u Ulici Matice hrvatske za što je utrošeno 1,6 milijuna kuna, što gradskih sredstava, što sredstava Fonda za energetsku učinkovitost, izvijestila je vijećnike ravnateljica Višnja Klobučar.

Oba izvješća, kao i rad ovih ustanova, dobila su uobičajenu dozu pohvala.

Lani u požarima pet poginulih

U prošloj godini za rad Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik gradski proračun je izdvojio 416.000 kuna, a lipički 370.000, dok je iz ostalih prihoda ostvareno još oko 90.000 tako da je Vatrogasna zajednica lani raspolagala s 874.000 kuna. Najveći dio tog novca, oko 600.000, transferirano je za potrebe 13 DVD-ova ovog kraja, dok je za bruto plaće zaposlenika utrošeno 67.000 kuna. Ostalo su režijski troškovi, natjecanja, obuke, opreme i ostali troškovi, kaže se u njihovom godišnjem izvješću o radu.

Na području VZ, vatrogasci su lani imali 273 intervencije od kojih 16 protupožarnih, a čak  141 u lanjskim poplavama. Po pitanju ljudstva, VZ raspolaže s 417 vatrogasaca, 5 cisterni  i 36 drugih vozila pri čemu su lani odškolovali 19 novih vatrogasaca. Ono što je tragično, i što se godinama ne pamti, lani je u požarima poginulo pet osoba, naglasio je Ilija Turković mlađi, zapovjednik VZ Pakrac-Lipik.

Rasprava o radu Vatrogasne zajednice je bilo malo i sve su bile pohvalne, a Blažević je istaknula problem rada vatrogasaca dobrovoljaca koji ničim nije honoriran i to se mora promijeniti jer bez tog dijela bi značajno bio otežan i rad gradskog komunalnog pogona.

Studentima medicine poseban status

Od ove akademske godine studenti medicine imat će svoju posebnu liniju stipendiranja. Oni će se na zasebnom natječaju natjecati za gradsku stipendiju u mjesečnom iznosu od vjerojatno 1200 kuna, što će biti, nakon deficitarnih zanimanja i socijalnog programa, treća stipendijska linija. Sinoć usvojen program predviđa 10 takvih stipendija za kojih je sada sedam kandidata. Svi vijećnici su ovo podržali istaknuvši kao vrlo važnu odluku jer kronično patimo od nedostatak liječnika (Milek), a Garača se založio za veću liberalizaciju pravilnika koja podrazumijeva da mogu konkurirati i studenti iz okolnih gradova ako žele raditi u pakračkoj bolnici, kao i da se može studirati u bilo kojoj državi EU.

Odgovarajući na ove primjedbe, gradonačelnica je rekla da je pravilnik radi skorog početka akademske godine rađen žurno i da ga je kasnije moguće dorađivati. Kako je na ovoj sjednici gotovo pod svakom točkom spominjan negativna trend migracija, naročito mladih ljudi, ona je istaknula de je ovo samo još jedna mjera kojom se mladi ljudi pokušavaju zadržati u Pakracu.

Vijećnici su jučer donijeli odluku da se poslovi održavanja nerazvrstanih cesta  (makadamski i poljski putovi)  naredne četiri godine  povjere jedinom ponuditelju, autoprijevozniku Vladi Amiću.

Ostavku na vijećničku dužnost je podnio nezavisni vijećnik Damir Špančić kojeg će zamijeniti drugopostavljeni s njegove liste, Vjekoslav Anušić.

Iako bez oštrih polemičkih tokova kao i stranačkih podjela, sjednica je trajala četiri sata.

Dnevnom redu je prethodio uobičajeni aktualni sat. O tome, kao i o pojedinim drugim zanimljivim raspravama, izvijestit ćemo vas narednih dana.