Skupština županije na današnjoj sjednici koja je još uvijek u tijeku, usvojila je Odluku o podjeli Opće županijske bolnice Požega i osnivanju nove zdravstvene ustanove Opće županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana.

Kako nas je izvijestila pakračka gradonačelnici i županijska vijećnica Anamarija Blažević odluka je usvojena jednoglasno.

Sada će uslijediti neophodne radnje u povratku pravne samostalnosti pakračkoj bolnici kao što je registracija na Trgovačkom sudu u Sl. Brodu, imenovanje Upravnog vijeće i imenovanje v.d. ravantelja/ica, kao i niz tehničkih radnji poput izrade pečata, statuta, otvaranje računa i slično.  Kako neslužbeno doznajemo sve to bi trebalo biti dovršeno tijekom jeseni kako bi s prvim danom naredne godine pakračka bolnica startala kao samostalna pravna osoba.

Isto tako, prema srpanjskim najavama ministra zdravstva dr. Milana Kujundžića do tada bi trebao biti potpisan ugovor između pakračke i požeške bolnice o funkcionalnom spajanja kojim treba biti definirana suradnja dviju susjednih bolnica u pogledu pružanja zdravstvenih usluga pacijentima kao što su to potpisale bolnice u Novoj Gradišci i Sl. Brodu, Osijeku i Našicama, Kninu i Šibeniku,Vinkovcima i Vukovaru te Karlovcu i Ogulinu.

Kako bi to trebalo izgledati u praksi možda najbolje ilustrira izjava ministra Kujundžića dana prije dva mjeseca kada su takav ugovor potpisali KBC Osijek i našička bolnica. Tom prilikom ministar je rekao: „Ovaj projekt omogućit će da pacijenti s našičkog područja ne moraju dolaziti u Osijek, već će osječki KBC slati svoje specijaliste, a našička bolnica će osigurati krevete za produženo liječenje i palijativnu skrb te respiracijske centre“.

Prema danas usvojenoj Odluci pakračka bolnica preuzima radnike zaposlene u Općoj županijskoj bolnici Požega, Podružnici Gradske bolnice Pakrac.

Vlada RH je 18. prosinca 2013. godine donijela odluku o pripajanju Opće županijske bolnice Pakrac Općoj županijskoj bolnici Požega. Kao jedinstvena pravna osoba ova ustanova je počela funkcionirati 1. siječnja 2014. godine. Nakon četiri godine pakračka bolnica, najvažnija pakračka ustanova, će od prvog dana iduće godine ponovo funkcionirati kao samostalni pravni čimbenik.