Stanovnici Kalvarije jučer su u povodu završetka radova na obnovljenom i novouređenom dječjem igralištu pod Kalvarijom pripremili druženje za sve stanovnike te ulice, ali i prijatelje iz okolnih.  Ideja je to organizatora – roditelja djece s igrališta, koja je ove godine realizirana prvi put, ali će je, kako kažu, nastojati promaknuti u tradicionalni događaj te ga svake naredne godine proširivati dodatnim sadržajima.

[caption id="attachment_12086" align="alignleft" width="900"] Pored igrališta, Kalvarija se može pohvaliti i brojem djece koja ondje žive pa tako slovi za pakračku ulicu s najviše djece, što je još jedan od razloga zbog kojega su se ponosni roditelji ujedinili u organizaciji ovakvog druženja. Ono bi Pakračanima trebalo služiti kao motivacija i primjer, ne isključivo povodom uređenja igrališta ili parka, nego kao dio svakodnevice.[/caption]

„Dječje igralište izgrađeno je u ljeto 1986. godine nizom dobrovoljnih radnih akcija stanovnika. Njegovoj izgradnji pomogle su tvrtke pakračkog i lipičkog područja. Tako je Staklana Lipik ustupila usluge rovokopača; Konstruktor Pakrac, Slavonija kamen Pakrac i Mjesna zajednica Pakrac donirali su građevinski materijal; Mljekara Lipik sjeme za travu, a Društvo „Naša djeca“ Pakrac kupilo je igračke i opremu za igralište“, prenosi nam stanovnica Martina Tušek, sudionica organizacije, ističući kako su podaci koje imaju prikupljeni od stanovnika Kalvarije te „kako je od izgradnje i prvog uređenja prošla 31 godina, moguće je da neke donacije, nažalost, nisu spomenute“.

Tijekom Domovinskog rata igralište je uništeno, a 2003. godine obnovljeno je inicijativom Gradskog društva Crvenog križa Pakrac koje je uz Hrvatski Crveni križ osiguralo sredstva za obnovu.

Projektom „Revitalizacija postojećih i uređenje novih igrališta za djecu na području Grada Pakraca“, ove godine igralište dobiva novo i moderno ruho. Inicijator i nositelj Projekta je Grad Pakrac, a njegova vrijednost iznosi 310 tisuća kuna. U tom je iznosu Ministarstvo graditeljstva sudjelovalo s 230 tisuća kuna, a ostatak je osiguran iz pakračkog proračuna.

Istim su Projektom, osim igrališta pod Kalvarijom, uređena ili izgrađena još tri dječja igrališta u gradu. U igralište na Kalvariji uloženo je ukupno 150 tisuća kuna, a opremu i sprave izradila je tvrtka jednog od stanovnika Kalvarije – „Usluga d.o.o.“.

Nedjeljno je poslijepodne proteklo u zabavnom i ugodnom ozračju, a organizatori su skrbili da hrane i pića nikome ne manjka. Sve što je od hrane ponuđeno, spremili su roditelji, kao svojevrsnu „ulaznicu“ na druženje. Očevi su se pobrinuli za slani meni, a vrijedne su majke spremile slastice. Hotel Pakrac donirao je sokove i vodu za proslavu, a šatore, stolove i klupe stanovnicima Kalvarije na korištenje ustupio je Grad Pakrac.