Žrtva hrabrih branitelja 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske koji su u Kusonjama položili svoje živote i ugradili ih u temelje današnje slobodne i neovisne Hrvatske, ne smije nikada biti zaboravljena, zajednička je misao svih govornika na komemoraciji koja je danas poslijepodne održana kod kapele Male Gospe u Kusonjama u povodu obilježavanja 26. i 24. obljetnice stradavanja bjelovarskih branitelja. Pored toga, većina govornika smatra da još nije kasno da se počinitelji ovih zločina sudski gone i to su zahtijevali od hrvatskih pravosudnih organa.

“Previše je života utkano u našu slobodu i upravo ti životi su nam trajni zalog očuvanja pravedne borbe za našu domovinu Hrvatsku. Svake žrtve se trebamo sjećati, svaka žrtva ima svoje ime i prezime, a svaki zločin svog počinitelja. Nikada ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska napadnuta iznutra i izvana, a da je ponajprije zajedništvom i pomirbom hrvatskog nacionalnog bića ostvarena veličanstvena pobjeda u Domovinskom ratu. Okupljajući se na ovom mjestu svake godine izražavamo zahvalnost i odajemo počast hrvatskim braniteljima za sve što su učinili i obvezujemo se čuvati hrvatsku domovinu za sve ono što su oni učinili i za što su položili svoje živote. Dovoljno su nam pokazali kako se voli domovina i trebamo samo očuvati njihove snove i slijediti vrijednosti koje su nam prenijeli. Stoga s ovog mjesta šaljemo poruku da hrabrost, upornost i zajedništvo vodi ostvarenju sna“, rekao je  general pukovnik Mile Ćuk, izaslanik Predsjednice RH.

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik Vlade RH je naglasio da je Vlada RH puno učinila za očuvanje digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, a na tom tragu je i prijedlog novog zakona o hrvatskim braniteljima, rekao je ministar.

Medved: Poštujmo našu prošlost

„Danas na ovom mjestu odajemo priznanje zajedništvu, duhovnim i moralnim vrijednostima koje su vodile naše hrabre branitelje. Želimo pozvati na to isto zajedništvo, slogu i puno uvažavanje jer upravo ovim vrijednostima smo ostvarili nezamislivo u našoj novijoj hrvatskoj prošlosti. I zato poštujmo našu prošlost s pijetetom za svaku žrtvu“, pozvao je ministar hrvatskih branitelja poželjevši na tim vrijednostima izgraditi hrvatsko društvo koje će, osim demokratskih kvaliteta, imati i ekonomsku  snagu zadržati svoju mladost.

Đakić: Zašto pravda nije jednaka za sve?

Saborski zastupnik Josip Đakić, danas je u funkciji i izaslanika predsjednika Sabora, podsjetio da je osim u Kusonjama, u okolici Pakraca poginulo na stotine drugih branitelja, a velika većina tih zločina je ostala nekažnjena o čemu on kao saborski zastupnik stalno govori naročito pri tome ističući kao organizatora tih zločina i logora - Veljka. „Dužnost svih nas je da stalno postavljamo pitanja zašto pravda nije za sve jednaka. Zar može biti oprost primijenjen na one koji su radili najružnije stvari koje civilizacija poznaje. Zar oni ne mogu biti sankcionirani kao i hrvatski branitelji koji su navodno u obrambenom Domovinskom ratu počinili zločine“, pitao se Đakić, ne nudeći odgovor već samo čuđenje zašto nisu poduzete određene radnje i aktivnosti.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević ponovio je svoju dobro poznatu tvrdnju da se ovdje dogodila prekretnica u Domovinskom ratu i da je upravo ovdje slomljena kičma jugoslavenskoj vojci. Pri tom je podsjetio na svoju inicijativu da se upravo zbog toga uvede medalja „Zapadna Slavonija“, „radi istine da je ovdje bio početak Domovinskog rata i da smo ovdje zaustavili tu silu. Ako ne bude istine, uvijek će neki drugi krojiti hrvatsku povijest“, naglasio je župan.

Njegov kolega iz Bjelovara Damir Bajs također se založio za  pronalaženje krivaca jer za to nikada nije kasno i država mora naći snage, moći i htijenja za to. On je naročito kao značajno za ovo prisjećanje na herojski čin bjelovarskih branitelja istaknuo činjenicu da  su počast u Kusonjama došli odati i predstavnici dviju bjelovarskih osnovnih škola.

Tomislav Jurković, predsjednik Kluba veterana Bjelovara govorio je  o samom tijeku akcije u kojoj su 1991. ostali u zasjedi i okruženju bjelovarski branitelji poginuvši nakon višesatnih borbi. On je kao prvi govornik postavio pitanje odgovornosti za ovaj i ovakve zločine počinjene u Domovinskom ratu.

Bjelovarski gradonačelnik  Dario Hrebak naglasio je da je naša dužnost odati pijetet ovim žrtvama i prenositi istinu na mlađe generacije o tome što se ovdje dogodilo.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević još jednom je istakla da su ratne aktivnosti u Pakracu bili od značaja za cijelu Hrvatsku. „Grad Pakrac nikada neće zaboraviti žrtve koje su u Domovinskom ratu pale u njegovu obranu nastojeći uvijek pronositi istinu o tome. No u tome nam je potrebna pomoć vas branitelja i pozivam  vas da glave stavimo na hrpu. Pišite o tome, govorite o tome jer je nama mlađima to jako važno“, rekla je pakračka gradonačelnica zahvalivši na svemu što su učinili za Pakrac i upućujući poziv za dolazak u naš grad gdje su uvijek dobro došli.

Obilježavanje obljetnice stradavanja 20 bjelovarskih branitelja koji su mučki ubijeni 8. rujna 1991. godine, kao i trojice njihovih suboraca koji su na istom mjestu poginuli dvije godine kasnije prilikom polaganja vijenaca, od kukavički podmetnute neprijateljske mine, započelo je kod spomen obilježja Rakov potok. Nakon paljenja svijeća sudionici su u tradicionalnom mimohodu krenuli do kapelice Male Gospe gdje je održana središnja komemoracija.

 

Ona je započela polaganjem vijenaca ispred kapele Male Gospe koje su položili  više izaslanstava najviših tijela državne vlasti i nadležnih ministarstava, izaslanstva više regionalnih  i lokanih  jedinica samouprave te više braniteljskih udruga, a paljenjem lampiona počast su odali i predstavnici dviju bjelovarskih osnovnih škola.

Nakon komemoracije, svetu misu zadušnicu predvodio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. dr. Vjekoslav Huzjak, a svečani ton komemoraciji dali su članovi vokalnog ansambla „Sveti Matej“ Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.