banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Na stovarištu pakračke šumarije, na staroj željezničkoj stanici u Pakracu u dijelu preko puta benzinske stanice,  danas je ogromni stroj za sječku, takozvani Silvator, u vlasništvu privatne tvrtke iz Vrbanje pored Županje, trebao isjeći u bio  masu (sječku) oko 180 kubnih metara trupaca, vlasništvo Hrvatskih šuma. Njih je pakračka šumarija na Psunju lani posjekla kao sušce jer su puni gelera i nemaju tehničku kvalitetu i zbog gelera ne mogu biti izrezani u standardnom postupku. Kamioni zapremine 30 kubika su trebali sječku odvesti u Koprivnicu gdje bi probno poslužila kao ogrjev. Međutim, stanovnici Aleje kestenova su se žalili na buku i prašinu te je komunalni redar Tomislav Luksetić izdao zabranu radova koji će ipak kompromisno potrajati do 14 sati, do kada će na ovaj način biti moguće preraditi i otpremiti pola, tri kamiona od planiranih šest.

Nije sporno da je malo nakaradno trupce za koje nije previđen daljnji transport vlakom uskladištavati u središtu grada i tu ih na ovaj način prerađivati, odnosno puno je prikladnije to raditi na stovarištu u šumi. No i reakcija građana je pretjerana. Buka i prašina ipak nisu toliki da je to neizdrživo. Tim više jer je to trebalo trajati samo danas.

Lako je moguće da je do ovakve reakcije stanovnika Aleje kestenova  došlo zbog lošeg iskustva s nedaleko udaljenim stovarištem rasutog kamenog materijala koji se već mjesecima u večernjim i noćnim satima tovari u vlakove i odvozi na gradilište pruge Dugo Selo – Križevci, što će još potrajati.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić