banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Jučer navečer kratko smo kontaktirali naše vatrogasce koje se nalaze u sklopu interventne postrojbe Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije koja je 21. kolovoza hitno, temeljom zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića, otišla gasiti požar na više lokacija u Dalmaciji. Od operativaca pakračkog DVD na terenu su Tomislav Žgela, Željko Sabo i Alen Birešić.

Teren je poprilično nepristupačan, tako da gdje vozila ne mogu, ide pješadija. Ponekad u pomoć pristigne koji kanader. Požari su sasvim drugačiji od onih na koje smo mi navikli u našoj županiji. Na jednom mjestu sudara se više vrsti vjetrova, najgora je bura koja uvelike otežava akcije gašenja“, doznajemo od Žgele.

Vatrogsci su odmah po dolasku  dobili svoj sektor za gašenje te domicilnog vatrogasca koji je pomogao oko dolaska do samog požarišta i bio u kordinaciji s ostalim vatrogascima na terenu.

„Prvi dan nas je odmah dočekao jedan od najvećih požara Oštrovica koji se proširio iz susjedne Šibensko - Kninske županije. Tamo je bio pakao, sve zračne snage su bile na terenu, čak su i kuće bile ugrožene, neke od njih su malo nagorjele i oštećene su, ali Bogu hvala, nisu bile nastanjene. Drugi dan, požar u Dobropoljcima je također bio velik, no nešto manje zahtjevan jer nije bilo ugroza nikakvih objekata, gorjela je većinom borova šuma, a plameni jezici su se izvijali i do 10m iznad stabala. Požar je preskakao teren, išao je s vrha prema dolje pa su se dečki u jednom trenu našli okruženi, ali na svu sreću i hladnu glavu zapovjednika uspjeli su sve sanirati i prošlo je sve u najboljem redu. To su neki od većih požara na terenu, no uz njih svakodnevno izbija nekoliko malih, dodao je Žgela koji se potrudio dočarati situaciju u ugroženoj Dalmaciji „toliko za sada iz Benkovca. Pozdrav svima u Pakracu, i bez brige svi smo dobro!“.

Što se tiče povratka u Pakrac, Žgela dodaje da je raspušten jedan dio ljudi, no vjeruje da će oni put Pakraca eventualno sutra, naravno, ako situacija na terenu ne bude tražila drugačije.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić