DVD Donja Obrijež je treće vatrogasno društvo po starosti na području gradova Pakraca i Lipika, a ono po čemu je posebno prepoznatljivo je kvalitetan rad s mladim naraštajima, obuka budućih vatrogasaca ali i ono najvažniji - operativni dio. Davno su vaši očevi i djedovi prepoznali potrebu za organiziranom postrojbom vatrogastva koja uspješno opstaje i traje sve do danas, rekao je Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, prilikom pozdravnog govora na svečanom obilježavanju 120. godina osnutka i rada DVD-a Donja Obrijež održanom pred oko tri stotine uzvanika 13. kolovoza ispred vatrogasnog doma slavljenika.

Cjelodnevni program započeo je jutarnjom budnicom, nastavljen je svečanom sjednicom društva održanom u prostoru Osnovne škole u Donjoj Obriježi u nazočnosti delegacija petnaest prijateljskih vatrogasnih društava iz naše, ali i okolnih županija. Proslavu su između ostalih uveličali Anamarija Blažević i Slobodan Katunar, pakračka gradonačelnica i lipički dogradonačelnik, a iz vatrogasnih krugova, osim Petrovića,  domaćine su pozdravili Đuro Petrić, potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, a ispred Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik učinili su to predsjednik Tomislav Stokić, Zlatko Zerdin, tajnik te zapovijednik Ilija Turković ml.

Prilikom čestitarskog obraćanja Anamarija Blažević je istaknula da je ponosna što može čestitati ovako visoku obljetnicu vatrogascima s pakračkog područja te da su Obriježani sa svojih 120 godina treće društvo po dugovječnosti odmah iza Pakraca, koji iduće godine slavi 140 godina postojanja te Lipika koji je proslavio 125 rođendana. Grad će u financijskom smislu, kao i do sad, uvijek paziti na vatrogastvo koje je s gradske strane i prepoznato kao prioritet, a u prilog tomu ide i podatak da je u postupku rješavanje imovinsko pravnog pitanja s RH oko lokalnog vatrogasnog Doma. Po rješenju isti bi trebao biti vraćen u vlasništvo Grada Pakraca, a onda ustupljen obriješkom DVD na dugoročno korištenje.

Posebno atraktivno bilo je svečano postrojavanje vatrogasaca te mimohod kroz selo nakon kojeg su na improviziranoj pozornici, pred visokim uzvanicima, zaslužnim članovima DVD-a Donja Obrijež dodjeljena priznanja za dugogodišnje aktivnosti u društvu. Proslavu i ovaj svečani dan svojim su nastupom uveličala i Kulturno umjetnička društva koja su za ovu priliku pridošla iz Okučana i Nove Gradiške.

FOTOGALERIJA: 120 GODINA DVD-A