Bogata ponuda domaćeg sezonskog voća i povrća, pristupačne cijene i susretljivi prodavači čine potražnju većom i opravdavaju oku ugodnu gužvu nastalu u prijepodnevnim satima na pakračkoj tržnici. Već po otvaranju izlagačkih štandova, kupci su ranim jutrom pohrlili po namirnice, a prema posjećenosti tržnice nije se osjetio manjak ljudi u gradu izazvan aktualnim godišnjim odmorima.

U mnogim je domaćinstvima u tijeku pripremanje zimnice i spremanje teglica u ostavu za nadolazeće hladnije razdoblje godine, idealan povod za odlazak na tržnicu po domaće voće i povrće. Prošetali smo između štandova i zabilježili cijene aktualne ponude na bijeloj i zelenoj tržnici.

Ovisno o vrsti, cijena rajčice kreće se od 4 do 6 kuna po kilogramu, krastavaca za kiseljenje i paprike od 3 do 7, a krumpira 3 do 5 kuna. Za vezicu blitve bilo je potrebno izdvojiti 5 kuna, za kilogram graha oko 25, a za kilogram zelenog i crvenog kupusa 3 do 5 kuna, kao i za luk.

Voće je kao i obično nešto skuplje od povrća, pa su kupci za kilogram breskvi izdvajali iz novčanika između 5 i 8 kuna, za šljive i kruške oko 8, za kilogram jabuka oko 5, a za dinju 5 kuna po komadu. Domaće lubenice prednjače u niskoj cijeni i prodavale su se za 2 kune po kilogramu.

Bijela tržnica nudi jaja po uobičajenoj cijeni od 80 lipa do 1 kune po komadu, a cijena svježe piletine kreće se od 10 do 25 kuna, ovisno o komadu mesa koji kupci preferiraju. Domaći kruh košta oko 10 kuna po kilogramu, a ista je cijena mlinaca i rezanaca u pakiranju od pola kilograma.

U dijelu tržnice namijenjenom pečenju i serviranju svježe svinjetine, janjetine i mesnih prerađevina, tražilo se sjedeće mjesto više. Građani su za kilogram pečene svinjetine plaćali 80, a janjetine 120 kuna, a prodavači su bili zadovoljni obujmom potražnje i prodaje zabilježenim današnjim tržnim danom.