U prostorijama Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu jučer su potpisani ugovori o kapitalnim investicijama čiji su korisnici Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije te Osnovna škola Bobota.

Srpsko narodno vijeće je s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH potpisalo ugovor vrijedan 800.000 kuna i time osiguralo sredstva za obnovu niza društvenih prostorija. U SNV stiglo je 30 projekata od kojih je 12 zadovoljavalo utvrđene kriterije za adaptaciju, izgradnju, rekonstrukciju objekata i prostora za okupljanje pripadnika zajednice. Korisnike su pozdravili saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević, kao i Saša Milošević, generalni tajnik SNV-a.

Pupovac je izrazio zadovoljstvo što je SNV sudjelovao u procesu uređivanja prostora za okupljanje. Sredstva Vlade RH izborena su preko Kluba zastupnika SDSS-a, a stigla su na račun SNV-a kao najviše srpske manjinske institucije. Radi se na tome da sredstva stignu i iz drugih izvora. Podsjetio je da na državnoj razini od 2011. nisu osiguravana sredstva  za obnovu socijalne i društvene infrastrukture, izrazivši očekivanje da će se do kraja godine za tu namjenu izdvojiti dodatna sredstva, a da bi njihov iznos za narednu godinu mogao bio veći.

Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, potpisao je tri projekta obnove društvenih domova u selima Branešci, Gornja Šumetlica i Kusonje.

„Dok se u prva dva sela ide na izvođenje građevinskih radova i sanaciju objekata, u Kusonjama je riječ o izradi projektne dokumentacije za izgradnju društvenog doma u najvećem povratničkom naselju Zapadne Slavonije. Radimo ju s ciljem prijave na natječaj kojim je moguće obnoviti društvenu infrastrukturu. Sa sredstvima iz fondova, nadamo se da ćemo u naredne dvije do tri godine završiti taj dom“, rekao je Ivanović.

U Branešcima će se odraditi prenamjena nekadašnjeg laktofriza u društvenu prostoriju, a na postojećem društvenom domu u Gornjoj Šumetlici će se izvršiti popravak krovišta, dok će najveći dio sredstava biti iskorišten za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog društvenog doma u Kusonjama, stoji u priopćenju za medije Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca.