Na gradilištu nove tvornice talijanske tvrtke "Detas Adria" d.o.o., na kraju Bolničke ulice, završeno je postavljanje konstrukcije tako da je oko dvije tisuće četvornih metara pod krovom. Kako nam je rekao Sebastijan Bartoš, prokurist lipičkog dijela ove tvrtke, sada slijedi betoniranje poda te završni građevinski radovi koji bi trebali biti gotovi tijekom kolovoza. Plan je u rujnu preseliti strojni park iz sadašnjeg iznajmljenog prostora u lipičkom inkubatoru i u listopadu započeti proizvodnju u novom prostoru u Pakracu.

Tvrtka „Detas Adria“ od  prosinca 2015. godine  u Lipiku proizvodi LED svjetiljke za uličnu rasvjetu. Trenutno zapošljava 12 radnika i taj broj, ali i fizički obujam proizvodnje, limitiran je trenutno raspoloživim prostorom. Stoga im se sa završetkom izgradnje tvornice žuri i nakon preseljenja. Plan je postepeno zapošljavati nove radnike i povećavati proizvodnju, jer zahtjeva s tržišta ima.

Izgradnja je započela u veljači  krčenjem šikare, a već pola godine kasnije nova proizvodna hala je pod krovom. Za to je zaslužna zagrebačka tvrtka  „Gal“ koja izvodi građevinske radove. Pakračka tvrtka „Ziv Tica“ izvest će elektroinstalacijske radove, a bjelovarska „Termoplin“ strojarski dio. Ukupna vrijednost investicije je oko 5 milijuna kuna.

Prije preseljenja bit će asfaltirana prilazna prometnica i parkiralište, dok će postavljanje ograde ostati za dogodine, kaže Bartoš.

Vlasnik, talijanska tvrtka "Detas" SpA, s dugogodišnjom tradicijom (osnovana 1896. godine u Puli) danas ima sjedište u Bresci, te podružnice, osim u Hrvatskoj ("Detas" d.o.o. sjedište M. Gupca 114, Pakrac i prodajni ured u Svetoj Nedjelji), i u Francuskoj i SAD-u odakle pokriva regionalna tržišta postavši vodeći svjetski brend u elektroničkoj opremi za industrijsku automatizaciju. Njihovi najpoznatiji brendovi su DPOWER za proizvodnju i prodaju ulične LED rasvjete, sigurnosnih uređaja za raskrižja i bljeskalica za prioritetna vozila; DLEDS za proizvodnju vrhunskih uličnih svjetiljki, svjetiljki za garaže, parkirališta i industriju.